Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har begynt å snakke mye sammen uten at vi barna skal høre det. De virker også triste og sinte. Dette gjør meg redd. Jeg klarer ikke å være aktiv i timene, er sliten og har begynt å påføre meg selv smerte med en penn mot huden. Hjelp!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er lei meg Jeg blir lett sur og veldig lett stressa Jeg føler meg helt utslitt og det er mange ting jeg bare ikke orker Jeg gråter hver dag litt av forskjellige grunner Jeg har prøvd å finne ut hva jeg skal gjøre og hvor alt dette kommer fra men det er veldig vanskelig Jeg merker at pappa er lei seg og er sur hele tiden Han klager på alt Jeg er ekstremt sur på han Han og mamma snakker mye i stua og kjelleren og jeg og storebror skal ikke høre det de sier, men jeg hører det altfor ofte. Jeg aner ikke hva problemet er men jeg har hørt ordet kjerring og siden det har alt blitt verre Jeg hater det og blir redd. Ofte kan jeg ikke legge meg til å sove siden jeg hører snakking i rommet deres ved siden av og jeg er nødt til å høre på musikk til 2 på natta Jeg orker ikke være aktiv i timene Jeg vil bare lese, men da kommer folk bort og blir helt: kom igjen, vær glad ikke vær så kjedelig. det er slitsom. Av og til når det er ille drar jeg en penn hardt mot huden men jeg vil slutte. hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du opplever at foreldrene dine er i en konflikt i ekteskapet. Dette forsøker de å skjerme dere barna for, noe de faktisk ikke får til. Du hører noen ord, opplever humøret deres og får med deg gjentatte diskusjoner over tid. Det er helt naturlig at du blir utrygg av dette. Du vet ikke hva som er problemet og du vet ikke hvordan de vil løse denne vansken. I dag er det mange ekteskap som blir oppløst og ender med skilsmisse. Mulig er det dette du er mest redd for.

Det du først skal vite er at i ekteskap vil det alltid komme noen kriser før eller siden. Alle mennesker kan gjøre feil og noen feiltrinn er vanskeligere å tilgi en andre. Litt over halvparten av alle ekteskap varer livet ut. I dag finnes det mange barn som har skilte foreldre. Kanskje du kjenner noen? De fleste har det fint allikevel. Som regel opplever de at de har to foreldre som elsker dem like høyt, men ulempen er å bo to steder. Det viktigste er uansett at foreldrekjærligheten til barna er tilstede. Fordelen er at barna slipper å oppleve daglige konflikter i hjemmet, der det egentlig skal være trygt, godt og avslappende å være.

For din del er det viktig å få en følelse av kontroll i situasjonen. Hvor mer du vet, hvor bedre vil du få det. Uansett er dette dine foreldres krise og du kan trolig ikke bidra til å få slutt på den. Det er heller ikke riktig at du skal få for mange detaljer. Du skriver at du er ekstremt sur på faren din. Mitt råd er å forsøke å ikke ta parti. Du vil aldri ha forutsetninger nok til å kunne ta parti. Du har to foreldre og de vil være viktig for deg videre i livet uansett.

Kan du snakke med dine foreldre? Det beste hadde vært om du klarer å fortelle dine foreldre hva du hører og opplever. Det viktigste er å fortelle dem hva dette gjør med deg. Du må fortelle hvor sliten du er, at du ikke klarer å fokusere på å lære i timene, at du ikke får sove, at du ikke klarer å være en like god venn som før og at du har det fryktelig vondt. Du har det så vondt at du forsøker å døyve uroen med å påføre deg selv smerte med penn. I denne samtalen skal ikke fokuset være hvordan dine foreldre har det. De er voksne og må ta ansvar for seg selv. Fokuset er hvordan du har det. Kanskje kan dine foreldre gi deg noen trøstende og beroligende ord. Det kan være en idé å vise dem dette her på Ung.no.

Blir det vanskelig for deg å snakke med dine foreldre, vil vi råde deg til å snakke med helsesøster på skolen. Det er også muligheter å snakke med en lærer eller rådgiver hvis du føler det er mer naturlig.

Våre anbefalinger er at du snakker med en voksne som kan hjelpe deg til å få det bedre.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser