Hopp til hovedinnholdet

Psykologen min har spurt om jeg er trist, har skadet meg selv og om jeg tenker på å ta livet mitt. Jeg svarte "nei" selv om dette ikke stemmer. Jeg ønsker ikke at mine foreldre skal få vite det.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er deprimert, jeg har tenkt på selvmord og jeg har kutta meg selv 5 ganger. Jeg går til psykolog, pga jeg har angstlidelser. Psykologen min spurte meg om jeg følte meg deprimert eller trist og om jeg har tenkt på selvmord og om jeg har skadet meg selv og jeg sa nei. Jeg ville ikke si det fordi jeg var redd for at foreldrene mine skulle få vite det. Hvis jeg sier det, kommer psykologen min til å si det til foreldrene mine da? Ingen vet at jeg har det sånn, bare min beste venn vet at jeg har angst men ikke noe annet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du forteller at du har det vondt psykisk. Du har tenkt på selvmord og har forsøkt selvskading flere ganger. Du får hjelp av psykolog men tørr ikke fortelle om dette da du ikke ønsker at dine foreldre skal få vite om det. Du lurer på om psykologen må informere dine foreldre hvis du åpner deg om dette.

Det du tar opp her er et dilemma som mange ungdommer som får hjelp av psykolog tenker på. Så lenge du er under 16 år har dine foreldre ansvaret for deg. Etter fylte 16 år er det helt andre regler for når foreldre skal bli informert. Det er en glidende overgang fra 13, 14, 15 og til 16 år. Du kan få holde mer og mer opplysninger unna foreldrene dine. Det kan være lurt å spørre psykologen hva foreldrene må informeres om.

Målet med behandlingen du får av psykologen er at du skal bli bedre og frisk. Hvis du forteller psykologen sannheten vil du få en behandling som blir riktig for deg. Du blir ikke frisk av bare å fortelle om hvordan du har det. Psykologen må også sette i gang tiltak og behandling. For at disse tiltakene skal kunne settes i gang må dine foreldre delta. Dine foreldre har ansvaret for at tiltakene utføres.

Av og til kan det være at foreldre også må forandre seg for at barnet skal få det bedre. Som oftest er det en helhet i familien som gjør at et barn får angst og depresjon. Denne helheten må psykologen få vite om slik at din psykiske helse kan bli bedre.

Av erfaring vet vi at ungdommer som skader seg selv synes dette flaut og pinlig hvis andre får vite om det. Du skal vite at når man har en for stor smerte inne i seg kan ofte selvskading bli løsningen for å slippe å kjenne på den indre smerten. Selvskading er et symptom på at du har det vondt, akkurat som tårer når man gråter. Det anbefales at du forteller din psykolog om dette. Du bestemmer selv om du vil vise sårene til psykologen og til foreldre.

Vår anbefaling til deg er å være åpen. Synes du dine foreldre ikke takler å få vite om dine tanker på en god måte, så må psykologen få vite om dette også. Husk at hvis du trenger mer hjelp en hva en psykolog kan bidra med kan du kontakte barnevernet. Du kan selv ringe dit.

Siden du er 13 år vil dine foreldre få vite om dine tanker om selvskading og selvmord, og om din depresjon av psykologen.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Taushetsplikt i barnevernet

Taushetsplikt (ung.no)

Mange lurer på dette med taushetsplikt. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og når gjelder taushetsplikten?

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser