Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene min har vært skilt i flere år. Jeg blir fremdeles trist på grunn av det. Jeg arbeider mye med skolefag og blir sliten og stresset. Vansker har jeg også med å lyve og å bli redd. Hjelp!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mor og far har vært skilt i mange år, og søstrene mine tar det fint og har blitt vant til det, men jeg har aldri blitt vant med det, selv om de har vært skilt i mange år. Jeg kan plutselig bare bli lei meg, jeg har angst for å gå i mørket og være hjemme alene om morgenen og kvelden og jeg har problemer med at jeg lyver om mye til andre uten at jeg tenker over hvorfor jeg gjør det. Jeg fant også ut (for ikke så lenge siden) at far kanskje var utro med hans nåværende kjæreste mot mor før skilsmissa, men jeg er ikke sikker, selv om det er sannsynlig. Jeg legger også veldig vekt på skolen og noen ganger blir alt bare for mye for meg og da kan jeg bli lei meg. Hva skal jeg gjøre med for å bli kvitt angsten, og er det på grunn av skilsmissa at dette skjer med meg? Skal jeg spør far om han var utro mor og hva kan jeg gjøre for å løsne på stresset jeg får rundt skolen? Hvorfor kommer det så naturlig for meg å lyve og hvordan kan jeg stoppe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til oss i Ung. no.

Du forteller at du sliter mer i livet en dine søstre, men du er usikker på hvorfor. Vi er alle ulike personer som takler livet forskjellig. Vi blir født med ulikt temperament og sårbarhet. Det at foreldre blir skilt er en ekstra påkjenning for barna. Noen barn får vansker på grunn av dette andre ikke. Om du har dine utfordringer på grunn av dette kan ikke vi uttale oss om. Det som er sannsynlig er at hvor mer sårbar et barn er hvor viktigere ar det at foreldrene samarbeider. Da du har større vansker med følelsene dine en dine søstre trenger du noe ekstra fra dine foreldre.

Det er mange ungdommer som har utfordringer med å være lei seg og redde. En av grunnene til dette er presset ungdommer har i dag fra flere hold. Ungdom føler et press på å være flink og god i det meste. Det jobbes hardt for å være perfekt. Du nevner at du føler på stresset rundt skolefag, noe som også påvirker humøret ditt.

Det å lyve velger noen som løsning ofte for å skjule noe eller fremstå som noe annet en den man er. Det å ønske å oppnå noe er typisk for den som lyver. Det kan være utfordringer med selvtillit og  selvfølelse, da man ikke synes man er bra nok slik man er. Når man først har løyet blir det lettere å fortsette med dette. Å lyve gir dårlig samvittighet, men etter hvert vil det bli en vane slik at samvittigheten ikke kjennes så sterk.

Det finnes hjelp å få når man ofte er lei seg, utrygg, stresset og lyver. Det er mulig å snakke med helsesøster på skolen, men BUP kan også kanskje være rett hjelpe instans. For å få hjelp av BUP må du sammen med dine foreldre dra til fastlegen slik at fastlegen kan henvise deg dit.

I forhold til hva grunnen er for at dine foreldre skilte lag tenker jeg at dette ikke er anbefalt å engasjere seg i. Det vil være umulig for barn å forstå dette fult ut. Dette vil kunne føre til at du får et vanskeligere forhold til den ene av dine foreldre. Det som er viktig for deg er ditt forhold til dine foreldre. Dine foreldres kjærlighet til deg og omvendt. Resten av livet vil du ha dem som foreldre, de er dine støttespillere. Forholdet mellom din mor og far bør ikke forringe dette.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser