Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hva som feiler meg

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurer på hva det feiler meg. Jeg har i to mnd nå bare plutselig blitt skikkelig deppa, sånn av og på. Jeg føler at bestekompisene mine ikke vil være med meg lengre og bare henger med sine nye venner.. Føler meg utelatt og alene, og føler ikke for å smile noe særlig lengre. Mamma har blitt litt bekymret for meg i det siste, hun tror det kan være depresjon, men jeg vet ikke. Humøret mitt kan bare plutselig snu og jeg blir plutselig helt nedfor. Snakket med kompisene mine om det, og de forklarte meg at de ikke mente å utelate meg på noen måte. Men nå føler jeg det samme igjen, og den ene kompisen min snakker nesten ikke med meg og vil visst bare finne på ting med kompis #2, og drar meg aldri med lengre. Føler at jeg har gjort noe galt. Dette ødelegger dagene mine helt, og jeg har aldri følt meg så alene som nå... Prøver å late som ingenting, men innerst inne har jeg det ikke helt bra. Hvorfor føler jeg dette hele tiden? Er så lei av å ha det slik, hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Du forteller at i to måneder så har du følt deg deppa og at moren din er redd for at du er deprimert. Samtidig så føler du deg ensom siden kompisene dine ibland finner på ting uten deg. 

På denne tiden av året, når det blir mørkere og kaldere, så er det mange som blir nedstemte fordi det er mangel på sollys og årstiden endrer seg. Det kan være en faktor. Hvis din nedstemthet har en sammenheng med  at dine venner har gjort ting uten deg og den ensomheten du føler, da er det annerledes. Det er godt du har snakket med dem om dette. Og som de sa var det ikke meningen. Du kan gjerne ta opp det igjen og si at du føler deg ensom og at det ikke er noen god følelse. Alternativet er også at du ser om du kan gjøre noe for å skaffe andre venner også, eller begynne på en fritidsaktivitet.

Du kan også gjøre noen ting som gjør at du har det bedre. Du kan også bruke ''hjelpehånda'' som er beskrevet i artiklen under som kan hjelpe deg når du har hatt en dårlig dag. Du kan også skrive ned i en dagbok hvordan du har det, så blir det lettere å få oversikt over tanker og følelser. 

Når ting er vanskelig så kan du også tenke på de tingene i ditt liv som gjør at du har det bra. Har du en aktivitet du liker å gjøre, en god venn du vil bruke litt tid sammen med som du ikke gjør idag eller noe du gleder deg til? Hva med å tenke på noen gode minner og drømme deg bort litt. Noen ganger så er det ok å kjenne at man har ikke har det så bra den dagen, og godta at idag er det sånn. Når det blir mange sånne dager det er da man bør ha hjelp fra noen utenifra. Et eksempel på dette er en lærer du kan snakke med. Helsestasjon for ungdom er også et gratis tilbud for ungdommer hvor du kan henvende deg og få hjelp. Lykke til! 


Vennlig hilsen Ungdomsredaksjonen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser