Hopp til hovedinnholdet

Jeg har begynt på VG1 og føler meg allerede utslitt. Jeg kaster opp, gråter, har angst og ingenting muntrer meg opp lenger. Nå orker jeg ikke mer. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år som akkurat har begynt på VG1. Allerede nå føler jeg meg utslitt, og det går ikke en dag uten at jeg kaster opp om morgenen, trolig på grunn av stress, eller at jeg sitter å gråter over alle vurderingene og alt presset. Det er ikke bare jobbingen hjemme som sliter meg ut. Å være på skolen er også et problem. Presset blir ikke akkurat mindre av at vennene mine ser ned på alle som har under 5 i snitt. I tillegg har jeg prestasjonsangst og sitter hver time og krysser fingrene for at læreren ikke skal velge meg. Jeg føler meg skikkelig deprimert og så godt som ingenting muntrer meg opp. Nå orker jeg ikke mer, jeg er så sliten. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du skriver om noe mange føler på, det å prestere. Det er mange ungdommer i dag som føler at det er et press om å være vellykket. Presset er så stort at flere blir syke av det. Ut i fra det du skriver kan det virke som du kjenner redsel og tristhet i større grad. Du er redd for å ikke prestere godt nok på skolen og ikke bli akseptert av venner. Overtid har du blitt mer og mer sliten. Du sier nå at du ikke orker mer og at ingenting gjør deg glad. Du forteller også om symptomer som å kaste opp og at du gråter. Det er nok lurt for din del å ta i mot hjelp.

Når man selv er sliten er det ikke like lett å finne gode løsninger på sine vansker. Det kan være fint å snakke med noen som har lang erfaring på dette og som vet hva som hjelper. Helsesøster på skolen vil kunne hjelpe deg. Det vil være godt for deg å snakke om dine følelser, det å sette ord på disse er viktig for å få det bedre. Helsesøster har god kjennskap til det presset ungdom opplever i dag. Helsesøster kan også være med å finne ut om det er aktuelt å søke hjelp fra andre instanser som for eksempel psykolog.

Det legges ved noen artikler som kan bidra til å bedre din psykisk helse. Les gjennom disse og søk hjelp.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke alltid lett å være til

Jente tenker (colourbox.com)

Livet kan by på gode og mindre gode opplevelser. Psykiske opp- og nedturer er en del av livet. Noen ganger må man ha litt hjelp for å takle det.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser