Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ofte lei meg da jeg tenker jeg ikke er bra nok. Tenker at andre synes synd på meg og at de ville hatt det bedre uten meg. For å forsøke og få det bedre trøstespiser jeg. Bør jeg snakke med psykolog?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg blir ofte lei meg. Vet ikke hvorfor. Det er ofte sånn at jeg ikke klarer å finne noe jeg liker med meg selv. Og når jeg finner et positivt trekk, fornekter jeg det og tror at det ikke er bra nok. Jeg føler at jeg ikke duger til noe nå eller i fremtiden. På skolen frykter jeg at folk jeg snakker med baksnakker meg bak ryggen min, og at de bare synes synd på meg. Jeg føler meg ofte som om jeg er lite verdt, og at alle ville ha hatt det bedre uten meg. Jeg pleier ofte å trøstespise på grunn av det. Burde jeg snakke med psykolog om dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du skriver at du har mye negative tanker om deg selv. Disse overskygger som regel de positive. Du føler at du er lite verdt som menneske. Det er en god idé å snakke med noen når du har det slik. Tanker og følelser kan i perioder bli for kompliserte å forholde seg til. Hvis man er trist over lengre tid bør man søke hjelp. Ved ulykker kan vi trenge førstehjelp. Med tankene våre kan vi ha behov for psykologisk førstehjelp. Det å snakke med en som har kunnskap og erfaring i forhold til hva som påvirker vår psyke vil være gunstig.  

Hvis du ønsker og snakke med en psykolog så er det fastlegen som henviser deg. Det kan også være fint å snakke med helsesøster på skolen. Helsesøster er også en person som har kunnskap i forhold til vår psykiske helse.

Du skal vite at det er ca. en av fem ungdommer som opplever å ha det vanskelig psykisk. Dette vil kunne gå over av seg selv, men med god hjelp kan perioden bli kortet ned. Hver person har sin egen historie om hvorfor de har det akkurat slik. Det er sundt å sette ord på hvordan man har det.

Husk at alle mennesker er like mye verdt.

Håper at hjelpen du søker fører til at dine positive tankene etter hvert vil overskygge de negative. Det legges ved noen artikler der du kan lære mer om psykisk helse og om hjelpen du kan søke. Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser