Hopp til hovedinnholdet

Venninne lyver om sykdom

Jente 14 år
 

Spørsmål

Eg har ei venninne som har forandrett seg veldig mykje på 2 år. Det begynte med at hun likte ein gutt, sa till alle og han at hun hadde spiseforstyrelser. Dette skreiv hun på grupper og sosiale medier. Hun sa til denne gutten at han kunne si til lerarar på skulen at hun hadde dette. Når han gjor det, endret hun seg. Då sa hun at hun ikkje hadde det, og kalte han en løgner. Det vart masse møter og styr, og dette fekk mange vite om. Når eg spurte kvifor hun var sint på han når hun sa at hun hadde spiseforstyrelser, sa hun at det kankje bare var for oppmerksomheten. No er ho begynt å skrive at hun kutter seg og aat hun ble beskylt av lerarar for å ha spiseforstyrelser. Dette va ikkje eit inntrykk eg hadde av hun der eg har kjent hun i fleire år og ikkje sett eit eineste teikn på problem. Synest dette er vanskeligt, der eg føler at hun bare gjer dette for oppmerksomhet, og andre snakker om dette. Veit ikkje om foreldrene veit om det siden dei ikkje ser kva hun skriver på nett.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

FLott at du skiver til ung.no.

Det er vanskelig å forstå hvorfor venninnen din lyver om at hun er syk med spiseforstyrrelser, og at hun driver med annen type selvskading. Som du sier er det kanskje en metode for henne å få oppmerksomhet på. Kanskje får hun ikke så mye oppmerksomhet ellers? Det kan være vanskelig å si at man føler seg ensom og alene, og at man føler at man ikke får særlig med oppmerksomhet ellers. Hvis man i tillegg begynner å lyve for å tiltrekke seg oppmerksomhet, så kan det være enda vanskeligere å komme seg ut av den løgnen.

Det er veldig vanskelig å vite hva man skal gjøre i den situasjonen, men jeg tenker at det hun tydelig har behov for er en god venn. Mitt råd er å forsøke å være en god venninne for denne venninnen din, selvom hun kanskje forteller endel halvsannheter og småløgner. Dersom man har behov for å  lyve om de tingene, så betyr vel sannsynligvis at man er nærmest desperat etter litt oppmerksomhet. Da trenger man gode venner! Vær villig til å lytte til henne og tilby den hjelpen du kan gi henne. Men husk: Du er ikke terapeuten hennes!!

Jeg ønsker dere lykke til!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser