Hopp til hovedinnholdet

hvem kan jeg gå til for å få medisiner mot angst?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som sliter med angst, depresjon og spiseforstyrrelser. Jeg har veldig vanskelig for å spørre andre om hjelp og det å vise følelser ovenfor andre. Jeg syns ikke kognitiv terapi hjelper meg. (Nå har jeg prøvd to forskjellige steder, ett og et halvt år sammenlagt) Og angsten er sterkere enn noen sinne. Dette gjør hverdagen min veldig utfordrende, og jeg kan absolutt ikke fortsette å få to til seks angstanfall daglig. Men jeg føler ikke at jeg får ordentlig nytte ut av terapi, og har innsett at jeg nå bør ty til legemidler, da dette er kommer til en grense hvor jeg absolutt ikke takler det. Jeg har lenge sagt ifra at jeg ikke vil ta noe slikt, da jeg har ganske mange i min familie som går på dette og som jeg ser har blitt mer og mer avhengig av det. Det jeg lurer på er da hvem skal jeg gå til for å få dette, er det fastlegen som ordner med dette? Hvordan skal jeg få uttrykt hvor mye jeg trenger det, når jeg sliter med å forklare akkurat hvor ille jeg har det? Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. Selv om kognitiv terapi hjelper mange, er det ikke slik at det nødvendigvis hjelper alle til å få det bedre. Det er selvfølgelig også avhengig av motivasjonen man har, kjemi og kontakt med behandler og at man ikke har alt for mange stressfaktorer i livet sitt i tillegg. Dette er du sikkert klar over, og jeg syns du virker å ha tenkt mye over bedringsprosessen.

Det er helt naturlig at en bedringsprosess går opp og ned, og at man skulle ønske det gikk raskere. Husk at nedturer eller mangel på progresjon i tidligere behandlingsforløp betyr ikke det samme som at man aldri vil lykkes. En nedtur kan være en ny mulighet til å se hva man må prøve å unngå fremover.

Du lurer på å be om medisiner for å lette på en hverdag som lenge har vært tung. Det kan noen ganger være en god løsning, oftest i kombinasjon med annen behandling samtidig. 

Du kan gå til fastlegen din for å få hjelp til å vurdere om medisiner er en løsning for deg, og eventuelt hvilke medisiner. Hvis du har kontakt med en behandler allerede kan du ta opp med ham eller henne at du tenker på medisiner. Kanskje det er en lege der du går og får behandling? Da kan du be om å få en time der. 

Lykke til!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser