Hopp til hovedinnholdet

Jeg vurderer sterkt å legge meg inn frivillig på psykiatrisk avdeling.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vurderer sterkt å legge meg inn frivillig på psykiatrisk avdeling. Men jeg har ikke peiling på hvordan jeg skal tre frem foran famillie osv. Hadde en skikkelig knekk nå i sommer og vil ikke at fosterforeldrene mine skal føle at de har ansvaret for meg akkurat nå. Jeg vil det egt bare for mitt egt beste, har nevt det for en venninne, hun ble bare sur.. Jeg tørr ikke si noe til fostermamma, for vet ikke hvordan hun ville tatt det tror hun hadde klikka.. Jeg sliter en del med kutting, depresjoner og selvmordstanker, selvtilliten min er så liten at det er helt utrolig egt.. Tenker at jeg har mistet verdien min her i livet å vil prøve å få det bedre. Jeg har gått til bup men hun jeg gikk til sa at jeg ikke trengte det lenger men jeg hadde ikke fortalt henne om disse greiene da, så vet ikke hva hun mener lenger... Men som sakt vil det for mitt eget beste. Takk for svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det virker som du har det veldig vanskelig nå, og det er trist å høre at du er ganske alene om det som er vondt. Siden du bor i et fosterhjem regner jeg med at du har med deg en del vanskelige opplevelser, og du er sikkert redd for at det skal skje flere vanskelige ting fremover. Når man sliter psykisk er det slik at man har rett til hjelp,og da er det både riktig og lurt å si i fra, slik som du tenker på nå.

Du sier du ikke vet hvordan du skal gå frem, men at du lurer på om du trenger en innleggelse. Jeg vet ikke om du har vært innlagt før, men det er en del vurderinger som skal gjøres for å sjekke om det kan bli en innleggelse. Da må du først fortelle til noen hvor vanskelig du har det. Det er kanskje best hvis du forteller det til de på BUP som du allerede har snakket med. Der kan de tenke som kan vite hvilke ting som hjelper best i din situasjon. Ikke vær redd for å si rett ut hva som er vanskelig for deg. 

Du kan jo for eksempel vise det du har skrevet til oss på ung.no til noen? Kunne du vise det, og gjerne dette svaret også, til fostermoren eller fosterfaren din? Jeg er sikker på at de ønsker å vite hva du går gjennom, og at de vil prøve å hjelpe deg. Det er lettere for foresatte å gi riktig forståelse og hjelp hvis de vet hva som er problemet. De kan hjelpe til med å skaffe rett støtte videre.

Jeg vet ikke om du har erfaringer fra tidligere med at voksne ikke klarer å sørge for at du har det bra, men det er i hvert fall de voksnes ansvar. Derfor skal du ikke trenge å bekymre deg for deres reaksjoner på at du sliter nå. 

Dere kan bestille en time hos legen din, så kan legen vurdere om det er grunn til innleggelse. Det du også kan gjøre er å snakke med helsestasjon for ungdom der du bor, eller hvis du har en kontaktperson i barnevernet som du har tillit til.

Jeg legger noen artikler nedenfor. Der er det blant annet tips til hvordan man takler vansker på egen hånd, men jeg vil virkelig anbefale deg å følge magefølelsen og ta kontakt med en voksen som kan lytte til deg og støtte deg til du får rett hjelp og føler deg trygg. 

Hvis du ønsker å prate med noen anonymt og gratis kan du ringe til 116 111. Det kan være en god start, og du kan få mer innspill der.

Husk at selvmord ikke er en god løsning, og at det alltid finnes mange bedre løsninger enn det. Jeg syns det er flott at du virker innstilt på å søke hjelp, og jeg ønsker deg lykke til videre!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser