Hopp til hovedinnholdet

jente 13, sliter med depresjon og selvmordstanker

Jente 13 år
 

Spørsmål

faren min hadde depresjon før, han prøvde å ta sitt eget liv, men nå er han bra samme med faren hans før der igjen han drepte seg sjølv, lurer på om det er arvelig. Jeg vet jeg har depresjon, det som plager meg er at Familien min ikke skjønner at jeg ikke klarer mer at det er helt jævlig! Familien min er separert så legen min sa jeg må velge en plass å bo i noen måneder men jeg klarer ikke det jeg må bo med dem begge og tanken av at jeg må velge gjir meg angst. Klarer som oftest ikke gå ut/opp fra senga, kan ligge der stille flere døgn uten mat/søvn. Nå som jeg skal på skola, klarer jeg virkelig ikke gå, pga all folkemengda det blit for mye og jeg klarer ikke konsentrere meg vil bare ikke mer men jeg kan ikke svikte familien min ved å ta selvmord. Jeg bare vet ikke hvor mye lengre jeg holder ut. Jeg snakker med en phsykolog men jeg stoler ikke på henne, fortalte henne om selvskadinga mi, hun sa hun ikke sku si det til noen men det gjor hun. Nå vet begge foreldrene mine det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss i en så vond periode. Du beskriver å ha det veldig tungt nå, og det er trist å høre at flere i din familie har hatt alvorlig depresjon og at det har vært både selvmord og selvmordsforsøk på din fars side av familien. Nå er det du som sliter, og du opplever slik jeg forstår det ikke at foreldrene dine skjønner hva du går gjennom. Det å være alene med så store vansker er nok både skremmende og veldig ensomt. 

Det er fint å høre at du prater med legen din om hvordan du ar det nå. Det er mange i din situasjon som også har problemer med å velge hvor de skal bo hvis foreldrene ikke bor sammen. Det kan være bedre at de voksne tar en avgjørelse om hva de tenker som er best for deg, slik at du slipper å ta stilling til dette nå. Kanskje det går an at legen din snakker med dem om dette?

Du skriver at du går til psykolog. Det er leit at du ikke syns du kan stole på psykologen din, og dette er noe jeg tenker det kan være bra å ta opp med henne. Ut i fra det du skriver skjønner jeg at du ble usikker på hva psykologen sier videre til de voksne. Noen ganger, når helsepersonell blir veldig bekymret, har de plikt til å si i fra til de foresatte om ting de trenger å vite for å passe godt nok på at barnet eller ungdommen deres er trygg. I slike tilfeller er det bra hvis den det gjelder er forberedt på hva som blir sagt til de voksne. Si gjerne i fra til psykologen din om at du ønsker å få beskjed neste gang noe skal sies til foreldrene dine.

Det å slite med selvmordstanker og depresjon er både slitsomt og vondt. Mange er redde for å fortelle hvor ille de egentlig har det. Noen tviler på at det hjelper å si i fra, andre tør ikke å si noe. Jeg håper du kan klare å snakke med noen voksne, det vil hjelpe deg. Du vil trolig være usikker før du har gjort det, men de fleste er lettet og føler seg mindre alene etterpå. Alle vansker kan løses med riktig hjelp, og det er alltid mange andre og bedre løsninger enn selvmord. Hold ut, tro på at det hjelper å åpne seg!

Hvis du ikke tror du vil snakke med psykologen din om selvmordstankene, så kan du dra til helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom der du bor eller til legen din. Du kan også prøve å snakke med en annen voksen hvis du har noen rundt deg som du stoler på. Det viktigste er at du ikke er alene med det. Kanskje du kunne vise frem det du har skrevet til oss? Da slipper du å si noe direkte. Noen syns det er enklere. 

Du kan prøve å ringe til alarmtelefonen på nummer 116 111, det er gratis og anonymt. Der vil du få prate med en som er vant til å lytte og gi råd. 

Lykke til! Se gjerne på artiklene nedenfor, der er det flere tips. 

Ønsker deg alt godt videre i livet. 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser