Hopp til hovedinnholdet

jente 19, sliter med angst, depresjon og selvskading

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med både angst og depresjoner. Trist å si det men jeg vet faktisk ikke hvordan det er å ha det bra. Jeg har siden jeg gikk i 4.klasse gått og snakket med noen pga depresjonen, men ingen type terapi funker virker det som. Jeg har prøvd forskjellige type medisiner, men ingen lykke der heller. For andre virker jeg helt frisk, det sier alle. Jeg føler ikke at noen skjønner hvor ille jeg har det og hvor mye jeg trenger hjelp. Jeg har prøvd å ta livet av meg 1 gang før(overdose av medikamenter og måtte til oppfølging), men ikke en gang da skjønte legen hvor fælt jeg har det. Jeg har lenge drevet med selvskading. Jeg har det absolutt ikke bra med meg selv, selv om jeg vet jeg egentlig burde ha det bra ettersom jeg har alt jeg trenger og mer. Likevel klarer jeg ikke tenke på noe annet enn at jeg snart ikke orker denne følelsen lenger. Jeg trenger at noen ser gjennom fasaden min...Hvor og hvordan kan jeg få den hjelpen jeg trenger? Jeg har det så vondt..Må jeg dø for at noen skal se?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss i en tung periode. Ut i fra det du forteller har denne tunge perioden dessverre vart så lenge at det virker som du begynner å kjenne på motløshet og fortvilelse. Det er vondt å høre at du har forsøkt å skaffe deg hjelp men at du ikke syns det har virket, og at du enda sliter.

Det er et veldig bra utgangspunkt at du ikke har gitt opp å prøve å finne ut hvor du kan få riktig hjelp, og det gir meg inntrykk av at du må være sterk og utholdende som person. Selv om du har hatt det vanskelig lenge leter du etter svar på spørsmålene dine, og du håper at noen skal oppdage hvordan du egentlig har det. Hold på disse egenskapene, og ikke gi opp å lete etter hjelp. Ofte handler det om å finne riktig person som man har kjemi med og som viser forståelse. Det kan ta tid men det vil komme til å skje hvis du er innstilt på det. 

Du skriver at du strever med selvskading. Det er mange som opplever at selvskading fører til enda mer problemer på sikt, og det er lurt å prøve å finne alternative måter å kontrollere sterke og vonde følelser på. Som regel er det lettest å finne slike alternativer i samtale med en forståelsesfull fagperson. Noen klarer å finne strategier selv også, for eksempel ved å skrive ned følelser, ringe til noen eller oppsøke noen når de føler trang til å selvskade, fargelegge eller tegne, ta seg en løpetur, spille høy musikk, etc. Du har sikkert prøvd forskjellig allerede, men ikke stopp med å være på utkikk etter noe som kan fungere for deg og ikke vær redd for å prøve ulike mestringsstrategier. 

Hvis du har eller får selvmordstanker igjen, er det viktig å si i fra til noen om det. Det er leit å høre at du selv ikke etter et forsøk på selvmord ble møtt slik du trengte. Det gjør deg kanskje skeptisk til å be om hjelp igjen, men husk at det er nye muligheter for å bli forstått hver gang du søker hjelp. Du fortjener absolutt støtte og hjelp. Husk at selve bedringsprosessen kan ta tid, det viktige er at du kjenner at du har noen å prate med som du stoler på og som du tror kan hjelpe deg. 

Jeg vet ikke hvilken hjelp du har prøvd å søke allerede, men jeg vil uansett nevne noen steder der du kan søke oppfølging. Du kan gå til fastlegen din, han eller hun skal ha oversikt over hvor det er passende tilbud for deg i nærområdet. Legen kan også hjelpe med henvisning. Ellers kan du dra innom helsestasjon for ungdom der du bor, det er et gratis tilbud til ungdom der man ikke må stå på venteliste. Det jobber ulikt helsepersonell der, både helsesøster, og ofte psykolog og lege. 

Det som også er mulig er å ta kontakt med en hjelpetelefon, der kan du gratis og anonymt snakke med noen som kan gi deg mer råd og veiledning på hva som kan være lurt å gjøre for å få riktig behandling. Du kan for eksempel ringe 116 123, det er åpent hele døgnet. 

Legger noen artikler nedenfor som du kan se på hvis du vil.

Ønsker det alt godt videre, du fortjener å møte noen som viser deg respekt og forståelse. Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser