Hopp til hovedinnholdet

Hva er det å ha relasjonsvansker?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 13 år og har fått vite av psykologen min at jeg har Relasjonsvansker. Hva er det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ordet relasjon betyr "forbindelse", eller "forhold". Når det er snakk om relasjon i denne sammenheng kan vi si at det handler om forbindelsen mellom mennesker, og hvordan vi forholder oss til hverandre - hvordan vi er mot hverandre og opplever hverandre.

Det handler også om hvordan vi forstår hverandre, tolker hverandre, kommuniserer og støtter. For å nevne noe. En god relasjon kan man oppleve med et eller flere andre mennesker når man kjenner seg forstått, trygg, rolig, glad og man har lyst til å snakke med den andre. En dårlig relasjon kan oppleves motsatt - man blir usikker og utrygg rundt den andre personen. Man føler seg ikke forstått. Da kan det være vanskeligere å få lyst til å betro seg eller snakke med den andre dersom relasjonen er dårlig.

Å ha relasjonsvansker kan bety å han vanskeligheter med å forholde seg til andre mennesker. Kanskje ikke alle mennesker, men noen. Kanskje ikke alltid, men noen ganger. Å ha relasjonsvansker kan både være at man føler det vanskelig å forstå andre. Men det kan også være at man syns det er vanskelig å selv gjøre seg forstått. Hva det betyr for akkurat deg, det vet ikke jeg. Ettersom det er psykologen din som har sagt dette til deg syns jeg du skal spørre neste gang du ser han/henne. For eksempel kan du si noe lignende dette: "Du sa til meg at jeg har relasjonsvansker. Dette er et ord jeg ikke helt forstår. Hva mente du egentlig, jeg syns det er fint om du kan forklare for meg."

Jeg tipper at psykologen din da vil gi deg en bra forklaring på hvorfor han/hun sa dette.  

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?

Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser