Hopp til hovedinnholdet

sliter med å snakke om følelser men trenger hjelp

Jente 16 år
 

Spørsmål

jente 16. Har skikkelig store psykiske lidelser og har stort behov for og snakke med en psykolog men jeg er redd. Jeg er redd for å snakke om mine følelser og tanker og jeg vet ikke hvordan jeg da skal klare og snakke om det til en person jeg ikke kjenner. Ingen vet om mine psykiske lidelser, ikke mine bestevenner, ikke mine foreldre, jeg tørr liksom ikke fortelle katten min det engang. Problemet er vel at jeg alltid har blitt undervurdert og sett ned på hele livet mitt, og ingen har hørt på meg når jeg har sagt noe. Alltid når noen kommer og spør meg hvordan det går sier jeg alltid "fint" selv om jeg er helt tårevåt i annsiktet,det har liksom blitt en vane som bare kommer automatisk, om det skjer noe så dikter jeg enten opp en "fake" historie, det har og bare begynt og skje automatisk fordi ingen klarer og se mine følelser. Ingen klarer og se når jeg lyver, jeg har blitt så god til det at pulsen min ikke øker engang. Hvordan skal det da gå når jen skal snakke om følelser til en annen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Til å være en person med så store vansker med å være åpen om følelser, er det godt å se at du er så god på å formidle deg skriftlig om det. Du forklarer på en veldig god måte hvordan du har det inni deg og hvordan det blir verre og verre for deg å ikke få til å åpne seg. Det er ikke alle som syns det er lett eller naturlig å snakke om følelser og vonde tanker. Vi er forskjellige, og har ulike erfaringer med å bli forstått av andre. Du beskriver at folk ikke har sett dine vansker på en god måte, og at du kanskje ikke er vant med å bli møtt på en respektfull måte. Da er det en naturlig reaksjon å ikke ville stille seg selv i en sårbar posisjon.

Du vil nok trenge tid på å bli komfortabel med å snakke om følelser, dette er noe som krever tillit og tro på at det hjelper. Det virker som du selv tenker at det kunne ha vært bra for deg å snakke med noen, for eksempel en psykolog, men at du ikke ser for deg hvordan. Jeg er enig med deg i at det er lurt å søke hjelp.

Jeg syns ikke du skal bekymre deg så mye for hvordan du skal være på en samtale. Psykologer og andre som jobber med å snakke med folk som sliter er vant til at mange, faktisk de fleste, gruer seg og er veldig usikre. Det er den voksne du oppsøker som kommer til å ta ansvaret for at situasjonen blir ok. Selvfølgelig må de jo vite litt om hva som er vanskelig for deg, men da foreslår jeg at du printer ut det du har skrevet til oss og tar det med deg til første møte. Hvis du viser det frem, vil den du snakker med skjønne utgangspunktet ditt og dere kan starte derfra.

Gi deg selv tid og tålmodighet, og ikke vær redd for å prøve å få hjelp. Det er mange steder du kan gå. Enten kan du dra til helsesøster  på skolen din, helsestasjon for ungdom der du bor (der jobber det ofte også psykolog), eller du kan bestille en time hos legen din. Legen vet hvor du kan få videre hjelp, og kan henvise deg videre hvis dere blir enig om det.

Du kan også begynne forsiktig, med å ringe til en hjelpetelefon. Da er du helt anonym, og du kan øve deg på hvordan det er å snakke med noen om hvordan du har det. Det er gratis. Hvis du ringer 116 123 er dette nummeret åpent hele døgnet. Du kan også prøve 116 111.

Lykke til!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser