Hopp til hovedinnholdet

ønsker å bli kvitt angsten uten å gå til psykolog

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt med angst i forskjellige settinger helt siden jeg var liten. Som unge var jeg redd for å dø tidlig, og filosofiske spørsmål skremte livet av meg og holdt meg oppe om natta. Senere etter at foreldrene mine skilte seg har jeg følt mer og mer angst av forskjellige situasjoner. En gang var jeg med en venninne og to eldre jenter som tullet med spiritisme, og selv om jeg aldri trodde på det, fikk jeg alikevel angstanfall, og jeg var helt dårlig. Da jeg begynte på ungdomsskulen fikk jeg min første kjæreste, og da jeg følte at ting ikke var helt bra, var jeg kvalm og skjelven hele tiden. Nå er jeg veldig interessert i en gutt som jeg snakker en del med, og jeg begynner å få mer og mer panikk for at det ikke skjer noe mer enn at vi er gode venner. I tillegg plager det meg at jeg ikke føler jeg får ytet mitt beste på skolen pga alt annet jeg stresser over. Jeg føler at angst spiser meg opp noen ganger, og jeg vil så gjerne bli kvitt det uten å gå til psykolog.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Du beskriver på en god måte hvordan du lenge har hatt tendens til å bekymre deg, og at dette plager deg i hverdagen. Det virker ikke enkelt å ha det sånn, og da er det flott at du ber om hjelp. 

Det du skriver er at du vil bli kvitt angsten uten å dra til psykolog. Det er mange måter å jobbe med angst på selv, om noen klarer å takle det uten å få profesjonell hjelp. Jeg vil uansett at du skal vite at det ikke er noe galt i å søke hjelp hvis du trenger det, og det er ikke nødvendigvis slik at du må til en psykolog uansett. Det er også god hjelp å få hos helsesøster på skolen, og på det som kalles for helsestasjon for ungdom.

Hvis man bruker mye tid på å tenke, gruble og bekymre seg, kan de vonde følelsene bli forsterket. Det har du sikkert erfart selv? Det kan noen ganger hjelpe å prøve å finne mer ut av de negative tankene og hvordan de påvirker deg. Når man blir mer bevisst på sine negative tanker kan man forsøke å finne mer positive og realistiske tanker. Se tips til hvordan du kan øve deg på dette her. Du kan også forsøke å spørre deg selv: "er disse tankene til hjelp for meg?" eller "er det nyttig for meg å bekymre meg for dette?" Du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med de negative tankene i artiklene jeg har lagt ved under. 

Når man øver seg på å bli kvitt angst, er behandlingen oftest å konfrontere det man er redd for, og utfordre seg selv gradvis. Det er lurt å begynne med noen situasjoner som du tror du vil mestre hvis du virkelig bestemmer deg for det. Legg merke til hva det er som gjør at du klarer å stå i vanskelige situasjoner, og prøv å gjøre mer av dette.

Om det blir tungt å trene på det helt alene, kan du be en du stoler på om å støtte deg. Skulle det gå lang tid uten at du merker bedring, håper jeg du kan søke råd hos helsepersonell (for eksempel legen din eller helsesøster).

Lykke til videre, jeg håper dette var til nytte for deg!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Forelsket, men sjenert?

Sjenert (colourbox.com)

Har du aldri hatt kjæreste? Eller kanskje du er avstandsforelsket, men blir flau ved tanken på å vise det til noen. Les hva du kan gjøre for å få kjæreste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser