Hopp til hovedinnholdet

Vet dere hva som feiler meg? Jeg skifter mellom å være for glad og altfor trist. Jeg har redusert matlyst og sover dårlig. Språket er også påvirket i perioder når jeg er nervøs.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Det jeg lurer på er egentlig om dere vet nærmere hva som kan feile meg og om det er noe galt. Til tider kan jeg være kjempe trist og tenke selvmordstanker samt som jeg kan være i overkant glad. Jeg irriterer meg unormalt over det meste, og i det siste har jeg begynt å slite litt med å snakke/få frem ord, må konsentrere meg, spesielt om jeg er ivrig eller nervøs. Jeg har mistet lysten på mat/spiser nesten ingenting. Sliter også med søvn. Årh, skjønner ikke hva som feiler meg, blir super stresset av det.. Føler liksom jeg er så ustabil. Kan være dette er normalt, men av og til føler jeg meg så ustabil, når jeg er glad så føler jeg noe er galt og er jeg redd for å bli trist, for jeg vet jeg kommer til å bli det, men vet liksom aldri når. Og når jeg er glad så føler jeg at det blir i overkant, men jeg kan ikke kontrollere det. Beklager om jeg var en byrde nå, men håper dere har noen svar til meg. Mvh jente med masse følelser på engang.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 19 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Du forteller om dine følelser som i en periode har vær svært ustabile. Du opplever store vansker med dette. Selv i perioder der du er glad føler du at du er unaturlig mye glad. Du har også alvorlige tanker som selvmordstanker. Det kan virke som du har en utfordring med å regulere følelsene dine. Dette er svært forståelig krevende for deg. Det gir et stress som ikke behøver å være tilstede.

I ung.no kan vi ikke stille diagnoser. Det vi kan bidra til er å gi råd om hva du burde gjøre med dine vansker. For din del er det å anbefale og oppsøke fastlege slik at du får en henvisning til psykolog/psykiater. Det er denne instansen som kan hjelpe i forhold til våre følelser og tanker når disse blir utfordrende å håndtere.

Inntrykket du gir gjennom hva du skriver, er at dine utfordringer nå er i en slik grad at du bør oppsøke profesjonell hjelp. Skader vi kroppen trenger vi hjelp av helsepersonell eller førstehjelp.  Tanker og følelser kommer også i perioder ut av balanse. I disse periodene vil vi trenge psykologisk førstehjelp. Det er ikke alt vi vil klare å løse på egenhånd.

Lykke til i prosessen fremover der målet blir å gjenvinne følelsesmessig balanse. Begynn med å kontakte fastlege.

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser