Hopp til hovedinnholdet

hører stemmer, har lyst å gråte hele tiden

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14.. Jeg hadde det helt ok når vi først flyttet hit, men nå hater jeg det og jeg tåler ikke å bo her lenger, foreldrene mine sier jeg skal prøve og prøve å tenke posetivt. Det er ikke så lett og jeg har ikke lyst til å dra på skolen i det hele tatt. I tillegg har jeg fått stemmer i hodet de er der hele tiden.. Når jeg skal legge meg og når jeg skal stå opp. De sier negative ting om meg og alt annet rundt meg. Jeg vet ikke hvordan jeg skal si dette til foreldrene mine eller noen andre når jeg ikke har noen å stole på når jeg er på skolen. Jeg har bare lyst til å gråte hele tiden..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss om dette. Det virker slitsomt for deg å ha det slik, og da gjør du rett i å prøve å finne ut hvordan du kan få hjelp.

Det virker som du ganske nylig har flyttet ut fra det du skriver? Å flytte innebærer mange endringer og kan være krevende, særlig etter en stund når den "nye hverdagen" kommer i gang. Du har kanskje vært stressa med tanke på flyttingen og strevd med å finne deg til rette.

Å høre stemmer er faktisk ikke så uvanlig som man kanskje skulle tro. Det er noen gang vanskelig å si hvorfor det skjer, mange ganger kommer det i perioder man er utsatt for mye stress, og noen ganger kan det være tegn på at man utvikler mer alvorlige problemer med tanker og følelser. Du kan snakke anonymt med folk som er vant til temaet på nummer 51515959, ukedager mellom kl 08.00 og 15.00. Du kan få råd om hva du kan gjøre og hvor du kan gå for å få mer hjelp.

Uansett om du ringer og får råd, tenker jeg at det også er viktig at du får snakket med noen om dette. Du skriver at du ikke stoler på noen på skolen. Hvis du går innom helsesøster på skolen kan du i hvert fall vite at hun har taushetsplikt og kan lytte til det du har å fortelle. Helsesøster er et sted mange begynner når de trenger noen å prate fortrolig med. Dere kan sammen avtale om noen flere skal involveres etter hvert.

Du kan også prøve å snakke med de hjemme. Det virker som du allerede har dialog med dem om at du ikke trives slik du har det nå. Hvis de skjønner hvor ille du har det inni deg og at du blir usikker av de stemmene du hører i hodet, er jeg sikker på de vil prøve å finne god hjelp. Jo mer de vet har de også bedre grunnlag til å gi deg den omsorgen og støtten du trenger nå, og det blir kanskje mindre misforståelser mellom dere.

Du kan be om å få en legetime der du kan snakke med legen enten sammen med en av foreldrene dine eller alene. Legen kan vurdere deg og kanskje henvise deg videre til BUP.

Når man får stemmer i hodet kan man bli redd eller forvirret over det. Det er helt normalt å reagere når man merker slike stemmer. Det hjelper noen ganger å vite mer om det, og om du ønsker det kan du lese mer i denne brosjyren og i dette heftet.

Du kan få mer tips i artiklene nedenfor.

Lykke til!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser