Hopp til hovedinnholdet

Sliter psykisk og trenger hjelp. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Æ slit psykisk å nånn mene at æ burd bli lagt innj. Æ e vældi sint å har store sinneproblema å e vældi trist for tia. Æ har d itj heilt grettj men d e d næstn ingen som veit om. Vænnan mine veit d itj, d e egentli bare broren min som veit d. D at æ e sint d har æ arva fra far min å bror min. Æ har blitt vældi voldeli å æ e kriminel. Har fått hør fra mamma å pappa at æ bynnje å bli sånn som bror min va før. Æ har alti slitt men d har vorrti vær ætter at barneværne vart blanda innj for dæm bestæmt at æ å broren min itj får bo t pappa. Æ har aldri vært skolelys men i dæm siste ukan så har æ fått kjæmpe store problema m å grei å stå opp får å gå på skola å æ stekk ofte av fra skola eller skulke. Æ villj itj stå opp, villj itj gjør nå generelt. Æ trøng hjælp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er vondt å høre at du har det så tungt i hverdagen og at du bærer på så mye alene. Å kjenne sterkt sinne og tristhet er tøft og tungt, jeg tenker du må være fortvilet og sliten av å ha det sånn. I tillegg høres det ut som det skjer mye i familien din og på skolen, noe som sikkert skaper mye stress 

Jeg synes det er bra at du skriver til oss og ønsker å finne ut av hvordan du kan få det bedre. Siden det virker som du har det veldig vondt inni deg, håper jeg du kan forsøke å snakke med en voksen, helst så raskt som mulig. Det finnes god hjelp for dem som strever med sinne og tristhet, da er det lurt at man kontakter noen som har kunnskap om det. Er det kanskje en voksen i familien du har tillit til og kan dele dette med? Da kan dere sammen forsøke å finne ut av hvordan du kan få det bedre. En mulighet er for eksempel å bestille en time til fastlegen din, legen har oversikt over hvilke tilbud som finnes der du bor. Hvis du har en kontaktperson i barnevernet, kan du også snakke med den personen. Legen eller kontaktperson i barnevernet kan hjelpe deg med å finne mer ut av om du trenger en innleggelse og hvordan du kan få riktig hjelp. Du kan også gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjon for ungdom der du bor. Ønsker du noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. 

Du skriver at du kan reagere med sterkt sinne og vold noen ganger, og dette kan sikkert skape en del vansker for deg. Hvis du føler du mister kontrollen, kan det være lurt å fortelle dette til de du er sammen med, så vil de kanskje forstå deg bedre og hjelpe deg. Hvis ikke er det lurt å finne noen du stoler på som du kan snakke med om hvordan du har det. Jeg syns du forklarer deg godt om ting som er vanskelig for mange å snakke om, så jeg er sikker på at du klarer å snakke med noen bare den rette personen lytter. Det finnes god hjelp for de som strever med sinne, man kan lære seg å få bedre kontroll og vise sinne på nye måter. Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til deg. 

Ta godt vare på deg selv, ha tro på de gode egenskapene du har i deg og lykke til videre! 

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser