Hopp til hovedinnholdet

Er så sliten og utmattet for tiden,

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei er en jente på 18 år som går påbygg 3vgs. Er så sliten og utmattet for tiden, føler at etter nyttår går jeg på energi jeg egentlig ikke har... Jobber også på sykehjem hver 3 helg ca(av å til 2 helger på rad også endel fri). Trives kjempe godt på både skole og jobb, men føler jeg er utmatt. Sliter også litt med morgen kvalme og har gått opp i vekt pga at jeg ikke orker eller har tid til å trene noe som alltid har vært viktig for meg. Er IKKE gravid. Hva kan jeg gjøre for å få mere energi og gjør det bra siste skole halve skoleåret.. Må gå opp 0,5 i snitt for å nå måle mitt på 5...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man kjenner på litt lite energi, så kan det jo være flere ting som påvirker.  Å ha litt for mye å gjøre, slik at man ofte føler seg litt bakpå, kan være en ting.  Da blir det jo viktig å prioritere og få struktur som er god på ting.  Kanskje må man droppe noe av alt man prøver å rekke.  -Det å få nok søvn er superviktig, så prøv å prioritere det høyt å komme deg i seng før kl. 23 hver kveld.  Og så høres det ut som det å prioritere trening et par ganger i uka, er noe du selv ser er lurt, så prøv heller å legge bort noe annet og få dette på plass igjen.

Det er ellers lurt å ta en tur innom fastlegen og sjekke blodprøver.  Man kan ha litt lite jern eller annet og slike ting kan gjøre mye for følelsen av slitenhet. 

Det er selvsagt viktig å få til regelmessig og sunn spising, også i forhold til å holde vekten.

Du har stort fokus på å få gode karakterer.  Det kan være utmattende å gjøre mye og ikke føle at man når målet man har satt seg helt.  Hvis du prøver å holde fokus på innsats og ikke på målet, så kan det være en hjelp.  -Det er viktig å ha oppnåelige og målbare mål man kan rose seg selv i forhold til.  Du har kontroll på målene som går på innsatsen, men ikke i samme grad på de som går på karakteren.  -En måte å få litt mer kontroll på det på, kan være å prate med lærerne og få helt klart hva som skal til får å oppnå en spesiell karakter i faget.  

Lykke til videre.  -Se flere råd i artikler under.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser