Hopp til hovedinnholdet

Får mye dårlig samvittighet. Hva skal jeg gjøre? 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med at jeg får dårlig samvittighet for selv de minste ting, og det preger hverdagen min.. Jeg går rundt og har vondt i magen fordi jeg føler jeg har gjort noe gale, selv om jeg selv vet at jeg ikke har det. Spesielt kjenner jeg på den dårlige samvittigheten når jeg har drukket alkohol, og kan gjerne gå i flere dager og tenke på det etterpå. Dette skjer også etter kvelder hvor jeg har full kontroll, bare har det gøy, og ikke har noe å angre på. Det plager meg at jeg får dårlig samvittighet for å gjøre normale ting som egentlig bare burde vært gøy. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er i utgangspunktet en god egenskap å kunne ha dårlig samvittighet. Det er en følelse som er med på å korrigere oss, slik at vi ikke gjør feil. Noen ganger kan følelser ta litt over og være litt større og mer plagsomme enn de trenger å være. Da er det mulig å få "justert" dem litt ved å finne mer ut av hvilke tanker som er med på å styre følelsen. Hvis du får tak på det, får du mulighet til få endret på den ubehagelige følelsen. 

Du kan derfor trene på å bli mer bevisst på tankene dine, og øve seg på å finne mer positive tanker. Begrepet Rødtanker brukes om tanker som kommer automatisk, raskt, og kan bidra til å forsterke dårlig humør eller dårlig samvittighet. Om du kjenner på følelser som ikke hjelper deg i situasjonen, kan det være lurt å undersøke hvilke rødtanker som er i omløp. Når du legger merke til dette, kan du også få sortert litt i hva som skjer, og lete etter Grønntanker som kan være mer nyttige, omsorgsfulle og støttende for deg. En metode som kan hjelpe deg med dette, er den såkalte Hjelpehånden, som du finner her

Hvis du synes dette er plagsomt i hverdagen, kan det være lurt å snakke med en voksen om det. Det kan hjelpe å dele vonde tanker og bekymringer med noen. Det kan være en i familien, på skolen eller helsesøster. En mulighet er å gå til Helsestasjonen for ungdomder du bor. Der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. 

Lykke til! 

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser