Hopp til hovedinnholdet

Pappa er syk, vi har kranglet mye. Ønsker å si unnskyld, vet ikke hvordan. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Stefaren min (pappa) har operert en del relatert til hovedpulsåren hans. Legen sa at han hadde 10 år igjen å leve ca, nå har det gått bare 8, men han må operere igjen allerede nå for å overleve. Jeg tror det blir veldig rart viss han dør. Pappa har blitt deprimert etter operasjonen og vi har brukt de siste 10 årene på å krangle. Jeg tror ikke jeg har vært så veldig snill mot pappa selvom jeg er glad i ham. Jeg vil si unnskyld, men vet ikke hvordan. Jeg har vært mye lei meg i det siste og jeg sliter med å være positiv. Jeg sliter med selvbildet mitt fordi jeg syns jeg er stygg og litt tykk. Når mamma sier jeg er fin så tenker jeg at det bare er fordi hun er moren min. Jeg har sagt at det er bare derfor eller det er ikke sant eller du forstår ikke hva fin er eller du er så blind. Hun spør hva det er hun gjør galt. Jeg syns mamma er super men nå tror hun at hun er en dårlig mor på grunn av meg. Jeg blir ikke helt ferdig med å spørre alt jeg vil spørre om men hva skal jeg gjøre for å takle

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver tenker jeg at du har vært gjennom en vanskelig periode i livet ditt. Det er trist å høre at pappan din er syk, og har vært dette i lang tid. 

Når man har syke foreldre kan det kjennes som at eget liv settes på vent, og mange jeg har snakket med forteller at de har kjent mye på dårlig samvittighet for at man kjenner på både glede og sinne rettet mot den som er syk i tillegg til at man plages av både redsel og tristhet. Det kan være vanskelig, men veldig viktig å godta og anerkjenne hvis man har disse følelsene. De er helt naturlige. Og vi vet at det hjelper å snakke om det, og tillate seg selv å kjenne på følelsene hvis det er tifellet.

Du ønsker å si unnskyld til pappan din, men vet ikke hvordan. Det kan være vanskelig å snakke om slike ting, og det er naturlig at du ikke vet helt hvordan du skal gjøre det. Kanskje det kan være lettere å skrive ned tankene du har, og be han lese det du har skrevet? Du kan evt vise han og moren din hva du har skrevet her? 

Du skriver at du har slitt med å være positiv i det siste, og har vært mye lei deg. Du forteller også at du sliter med selvbildet. Jeg tenker at det er viktig at du snakker med noen om hvordan du har det, og hvordan det er for deg å oppleve det du gjør nå. Du kan snakke med rådgiver eller helsesøster på skolen. En annen mulighet er å gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor. Der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Der trenger du ikke bestille time, og det er gratis. Du kan også ringe en hjelpetelefon, for eksempel Mental Helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. 

Mange ungdom har fortalt at de synes det har vært godt å snakke med andre ungdom som er i samme situasjon. Det finnes muligheter for det. Om du ikke har snakket med noen på sykehuset, så be om det, evt. kan helsesøster på skolen din hjelpe deg å komme i kontakt!

Jeg håper du snakker med noen om hvordan du har det, og at du finner en måte å fortelle foreldrene dine det du ønsker. 

Jeg ønsker deg lykke til!!

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hvordan kan sorggrupper og støtteforeninger hjelpe?

Trist gutt (colourbox.com)

Få ungdom har i utgangspunktet lyst til å være med i en sorggruppe. Mange gruer seg til første møte, og er usikre på hva de skal si og redd for å begynne å gråte. Men de fleste opplever at de kan være åpne og at det gjør godt å kunne snakke om vonde opplevelser og tanker.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Syke foreldre
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om syke foreldre