Hopp til hovedinnholdet

Redd for mennesker og slitsomt å tenke mye på vekta.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! 1) Jeg sliter en del med psykiske plager. Jeg tør nesten ikke gå ute eller være alene hjemme fordi jeg er redd for mennesker rett og slett. Ikke barn selvfølgelig, men voksne. Det kan være midt på dagen, men jeg føler meg likevel utrygg. Dette hindrer meg i å gjøre mye som jeg egentlig vil gjøre. F.eks å gå til venner fordi jeg ikke tør å gå hjem igjen. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dette? Jeg vet at det hjelper å snakke med noen, men ingen tar meg seriøst. 2) Jeg er ca. 163 cm og veier 47 kg. Jeg vet at jeg ikke er tykk, men jeg føler meg det. Mange spør om vekta mi og tipper jeg veier rundt 40 kg fordi jeg er så tynn, men hver gang de sier det føler jeg meg så utrolig tykk. Jeg veier jo faktisk 7 kg mer. Jeg holder meg så langt unna så mulig alle søtsaker og junk food og har ingen problemer med det, men det er slitsomt å hele tiden tenke på vekta si og alltid være "perfekt". Hva er gjennomsnittsvekten for min høyde og alder?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når den redselen du forteller om, begrenser deg slik at du ikke våger å gå ut, så er det jo til ganske mye hinder i hverdagen.  Da er det bra du nå tar tak i det.  Du skriver til oss om det og du har også tenkt på å prate med noen om det.  Det syns jeg høres ut som en god ide.  Helsesøster på skolen din, kan være en å prate med om dette.  Det er jo også lurt å øve på det som er litt vanskelig.  Å få noen til å følge deg litt av veien, og så gå litt av den alene, og så gradvis utvide.  Gjør gjerne en avtale med de hjemme så de kan møte deg/vente deg.  Se også råd om angst og panikkangst i artikkel under og andre råd om hva du selv kan gjøre med følelser som tar litt av.  

Vekten dine forteller jo at du er slank.  Normalvekt står i forhold til høyde, og i tillegg så er det flere faktorer som avgjør hva som er "passe vekt".  Du kan lese mer om det også i artikkelen "Hva er det vanlig å veie".  

Du ser selv at det som skjer er at de underdriver, og at det gjør at du får noen negative tanker om at du jo veier mer enn det.  Prøv å si fornuftige ting til deg selv om det.  Minn deg om at når de sier det, så mener de å si at du er slank.  Prøv å bestemme deg for at du skal like deg selv akkurat som du er og jage avgårde selvkritiske tanker.  

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser