Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir så fort sur, vet ikke hvorfor. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, eg treng hjelp. Eg blir såå fort sur å sint. Eg blir det ta ingenting. Når eg fyrst blir sur så er eg drit sur og vennane mine kjem me stygge kommentara osv. Vennane mine seier også at eg er sur heile tida og eg takler det ikkje, då blir eg no enda meir sur. Kvifor er eg så sur, det har liksom ikkje hendt noko vondt, bare småting.. Og eg føler mej utanfor/utesteng heile tida sjølv om eg eigenkleg ikkje er det. (Eg griner heile tida) Kva feiler meg, det er slitsomt og eg kan ikkje noko for det.Er det stress,angst, noko.?? -treng svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Dette høres vanskelig ut for deg, og noe du tenker mye på i hverdagen. Da er det fint at du ønsker å finne ut av det. 

Først vil jeg si at ungdomstiden er en periode hvor det skjer mye, både fysisk og psykisk, og puberteten gjør at hormonene bobler i kroppen. Dette kan gjøre at humøret svinger mer enn man er vant til, og man kan bli lettere sint og sur. Disse følelsene kan komme mer tilfeldig og raskt i denne tiden. For deg høres det ut som dette plager deg mye, og gjøre det vanskelig i hverdagen din. 

Det er ikke så lett å vite hva dette kan skyldes. En årsak til sinne kan være at man over tid har gått med mange følelser inni seg som snart ikke lenger klarer å holdes på. Hvis det er slik at man opplever å ikke bli forstått i forhold til de følelsene man har vil det også kunne fremme sinne. Hvor sinte vi blir er i stor grad bestemt av hva situasjonen får oss til tenke om oss selv. Vi har hele tiden en samtale gående med oss selv som vi som oftest ikke er bevisst. Er det slik at du opplever å ikke bli lyttet eller respektert av de rundt? Kanskje du ikke føler deg verdsatt?  

Du skriver at du gråter mye. Dette henger ofte sammen med sinne, og disse følelsene kan oppleves vanskelig å sitte med. Det kan være lettere å vise for andre at man er sint fremfor lei seg, og dette kan føre til at man får mindre støtte enn det man egentlig ønsker og har behov for. Jeg tenker at det er viktig at du snakker med noen om hvordan du har det. Har du snakket med foreldrene dine? Du kan også ta kontakt med helsesøsteren eller rådgiveren på skolen din eller helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber både helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Du trenger ikke bestille time, og det er gratis. Du kan også ringe en hjelpetelefon, for eksempel Mental Helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. 

Jeg håper dette svaret er nyttig for deg, og at du snakker med noen om hvordan du har det. Ingen skal trenge å sitte med slike følelser alene. 

Ta vare på deg selv, og lykke til ! 

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna