Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å konsentrere meg, og blir sliten og sint.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 17 år som sliter veldig med å konsentrere meg. Dersom jeg sitter å skal lese eller konsentrere meg om å gjøre en oppgave må det være helt stille. Det kan være så lite som at noen hoster eller taster hardt på tastaturet, så faller jeg helt ut av hva jeg holder på med. Jeg har store problemer med å gjøre oppgaver på skolen på grunn av dette. Jeg blir psykisk sliten av det og kan også bli veldig sint. Jeg kan få små raserianfall og kaste ting, eller smelle igjen pcn. Jeg har også kjeftet på andre og synest dette er helt forferdelig for jeg klarer ikke å styre meg selv. Jeg lurer derfor på om dere har noen råd på hvordan jeg eventuelt kan få bort denne uvanen. Burde jeg dra til psykolog/helsesøster? Er det noen øvelser jeg kunne ha gjort? Takker på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år.

Takk for at du skriver til ung.no.
Jeg forstår, ut fra det du forteller at du sliter med flere ting. Imidlertid er jeg imponert over hvor reflektert du er over de utfordringene du har. Det er et veldig godt utgangspunkt for å klare å gjøre endringer.
Jeg vil råde deg til å snakke med helsesøster om det du forteller her. Helsesøster kan vurdere konsentrasjonsproblemene dine, og se om du bør henvises til en utredning.

I mellomtiden, og uansett, vil jeg tro at du kan ha god nytte av å snakke med helsesøster om det du sliter med. I forhold til konsentrasjonen kan du kanskje bruke hodetelefoner når du skal jobbe på skolen? Kan hende kan du få det bedre ved at all lyd stenges ute når du skal jobbe? Du bør også snakke med læreren din om hvordan du har det, slik at læreren kan hjelp, støtte og legge tilrette for deg i undervisningen. Hvis du synes at dette er vanskelig kan helsesøster hjelpe deg.

Når det gjelder det at du blir sint vil det være en ide å se på hva som utløser sinne. Hvilke tanker får du som gjør at du blir så sint? Jeg vil råde deg til å bli klar over om det er spesielle situasjoner som trigger sinnet ditt, og at du lærer deg noen strategier for å komme deg ut av slike situasjoner før du blir sint. Du skriver også at du er sliten, og det kan henge sammen med at det krever mye energi for deg å konsentrere deg, samt at hvis du ofte blir sint så er det også noe som stjeler energi.

Under dette svaret har jeg lagt ved noen artikler om studieteknikk og lekser, her finner du en del tips rundt det å lese/pugge pensum. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer

Lett for å bytte ut leksene med Facebook?

Frister Facebook mer enn lekser? (www.colourbox.com)

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Facebook før leksene - men som blir der.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser