Hopp til hovedinnholdet

Sliter  med selvmordstanker, hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg sliter veldig med selvmordstanker og sånn og lurer på hva jeg kan gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål. 

Når jeg leser at du strever med selvmordstanker, tenker jeg at du må ha det tungt og leit nå. Det er tøft å gå med slike tanker og det er bra at du søker svar på hvordan du kan få det bedre. 

Det jeg håper du kan gjøre, og som jeg tror vil hjelpe deg, er å snakke med noen om tankene dine. Når man deler vonde tanker og følelser med noen, får man sortert litt i dem og det vonde blir lettere å bære. Da kan man også få litt forståelse og støtte, som er til god hjelp for dem som strever. Det er ikke alltid så lett å dele slike tanker med andre. Noen ganger synes man det er vanskelig å forklare eller er redd for å ikke bli tatt på alvor, noen er også usikre på om det vil være til hjelp. Men vi vet at åpenhet er det beste og at det hjelper å dele det med noen. 

Kanskje er det en voksen i familien du har tillit til og kan dele dette med? Du kan også gå til en voksen på skolen, for eksempel lærer, helsesøster eller rådgiver. En mulighet er også Helsestasjon for ungdom der du bor. Ønsker du å snakke med noen mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger også ved noen artikler under med tips til hva man kan gjøre når man har vonde tanker og følelser. 

Jeg håper du deler dette med noen og at du får god hjelp og støtte videre. Ta godt vare på deg selv og lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser