Hopp til hovedinnholdet

sliter med selvmordstanker, isolerer meg fra venner og går ned i karakterer på skolen

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Helt siden 4 år siden har jeg stengt meg inne på rommet, funnet på unnskyldninger til å ikke gå med venner, følt følelsen av at verden bare er dritt og alt går imot meg, skulket mye, hatt perioder hvor jeg hverken har spist eller sovet. Jeg fikk 5 timer søvn i uka da jeg var på mitt verste. Karakterene mine har også gått fra 4,8 til 2,9, jeg vurderer å bare gi opp alt med utdannelse. I starten av u-skolen hadde jeg utrolig mye selvmordstanker som gikk mot planlegging, men dette gikk over. Nå begynner jeg å føle på disse tankene igjen, men det er ikke gått så langt at jeg planlegger noe denne gangen. Inni alle disse følelsene kan jeg ha oppturer da jeg føler at verden er på min side, men jeg kan aldri si at jeg er lykkelig eller generelt glad ettersom det varierer så utrolig mye. Bestemoren min har blitt diagnoser med bipolar lidelse, jeg har hørt at det er arvelig, er det mulig at jeg har arvet det av henne? Jeg er så lei av dette nå, hva kan eg gjøre for å få en slutt på dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Du nevner mange områder i livet som er utfordrende for deg akkurat nå, og i tillegg har du hatt vansker tidligere. Det er bra å søke hjelp i en slik situasjon. 

Du er god til å beskrive hvordan du har det, og ut fra det du skriver får jeg inntrykk av at du er en person som tenker mye gjennom hvordan du har det. Dette er gode egenskaper og gir deg et bra utgangspunkt til å ta i mot hjelp. 

Du nevner ikke noe om at du har fått hjelp for det du sliter med. Kanskje du har det, men uansett vil jeg råde deg til å oppsøke noen å snakke med nå. Du forteller om flere ting som jeg tenker du ikke bør være alene om. Når man merker at man ikke får til de samme tingene som før på skolen, at man isolerer seg fra det sosiale og generelt har det vondt innvendig, er det lurt og riktig å gå til noen som man kan dele det med. 

Du har mange muligheter, og det viktigste er jo at du finner en person som du klarer å slappe nok av med til at du får sagt i fra om hvordan du har det. Du kan dra innom helsesøster på skolen din, eller be om å få en prat med en lærer du liker. Det kan være bra at noen på skolen er orientert, både for at de kan skjønne hva som ligger bak nedgangen i karakterene dine, og ikke minst for å kunne gi deg støtte i hverdagen. Du har rett på tilpasset undervisning hvis du trenger det på grunn av vanskene dine nå. Du kan lese mer om det her.

Du kan også dra til det som heter helsestasjon for ungdom, der kan du snakke med helsepersonell om din situasjon.

For å finne ut om du kan ha en bipolar lidelse er det best å dra til legen din. Du kan si at du vil ha en utredning for å finne ut dette. Dersom du forklarer det samme som står i brevet til oss, tror jeg de fleste leger vil skaffe en henvisning til BUP. Der kan du få en grundigere sjekk på hva som ligger bak vanskene dine, og du kan også få behandling der.

Jeg syns du fortjener god hjelp nå, etter at du har gått gjennom så mye. Ikke gi opp, husk at ingen vansker er umulige å løse. Livet kan snu og bli bedre når du minst aner det. Jeg håper du finner noen som er gode å prate med og som kan hjelpe deg å komme inn i en bedre periode.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser