Hopp til hovedinnholdet

Hva kan vi gjøre for å hjelpe vennen vår?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Bestevennen min har kuttet seg ett par ganger, og i helgen var jeg og vennene mine på hytta, da ble hun plutselig veldig lei seg og låste seg inne på do. Jeg vet hun har kutta seg før så når hun endelig åpna spurte jeg om å se armen hennes, men hun nekta. hun snakka ikke resten av dagen og var kjempe deppa. Vi, alle vennene gråt, for vi klarte ikke se henne sånn, og alle skjønte at hun hadde kutta seg. ingen av oss vet hva som har utløst problemet og hvordan vi kan hjelpe henne. Vi skal snakke med helsesøster. Men hva mere kan vi gjøre for å få henne til å bli bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er vondt å se at venner har det tungt og strever, og jeg kan forstå at dere er svært fortvilet nå. Først av alt vil jeg si at dere er gode og omsorgsfulle venner, dere viser at dere bryr dere og ønsker å hjelpe, det tror jeg hun setter stor pris på. 

Jeg synes det er bra at dere skal snakke med helsesøster. Dere kan ikke alene ta ansvar for dette og at hun skal få det bedre, så da er det lurt å snakke med en voksen som kan gi dere mer råd og støtte. Jeg tenker også at det beste dere kan gjøre for henne, er å oppmuntre henne til å snakke med noen. Kanskje er hun litt skeptisk til det, men hvis man har det vondt og strever med selvskading, er det viktig å søke hjelp og sette ord på det. 

I tillegg til å oppmuntre henne til å snakke med en voksen, tenker jeg dere kan være der for henne som tidligere og at dere kan forsøke å finne på ting sammen som dere liker. Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til hva som kan hjelpe hvis man er trist, har det vondt og strever med selvskading. Husk også å passe på dere selv og snakk gjerne med voksne rundt dere for å få støtte og råd. 

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser