Hopp til hovedinnholdet

hva er viktigst, skole eller helse?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på om karakterene dine på skolen er viktigere enn at du blir kvitt sånn som depresjon og selvmords tanker. Sånn som jeg sliter med nettopp dette men for mamma og lærerne mine er karakterene og skole viktigere enn at jeg f.eks kutter meg selv, prøver å ta mitt eget liv ( noe jeg har prøvd 4 eller 5 ganger pga mamma og skolearbeid), andre typer selvskading og gråter/gråter meg selv til søvn. Så hva er viktigst skole og karakterer eller at jeg "blir frisk"? Takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss om dette. Det er leit å høre at du sliter så mye, og at du opplever at de rundt deg kanskje er mer opptatt av dine prestasjoner enn at du har det bra. Det er fint at du reagerer på det hvis du tror de tenker slik. 

Jeg regner med at både dine foreldre og de på skolen din uten tvil tenker at det er DU som er viktigst, ikke hva du klarer å få til på skolen. Uten at man har det godt med seg selv klarer man vanligvis ikke å yte sitt beste. Derfor er det min klare oppfatning at det er viktig å sørge for at den psykiske helsen er ivaretatt før men begynner å øke kravene ellers i livet. 

Hvis du sliter med selvmordstanker og vonde følelser er det viktig at du kjenner deg trygg på at noen vil deg det beste og at du har støtte rundt deg. Jeg håper du har noen å snakke med som du føler deg forstått av? Hvis ikke er det bra om du oppsøker helsehjelp, det kan være helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom der du bor, eller fastlege.

Det er viktig at du ikke er alene med vanskene, og at noen lager et tilpasset opplegg for skolegangen din som også du føler kan passe deg nå. Det kan være slik at man må ta gradvise skritt, slik at man klarer litt og litt mer. Det er bra å ha noe å strekke seg etter, men jeg får inntrykk av at du kjenner at lærere og de hjemme legger lista litt høyt for deg nå?

Ring gjerne til nummer 116 111 hvis du trenger noen å prate med helt anonymt. Det er gratis å ringe, og du kan snakke uforpliktet med noen som kan gi deg mer råd. 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser