Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en bestevenn som betyr veldig mye for meg. Hun har det vondt, føler seg usikker, utrygg og har holdt på med selvskading. Hva kan jeg gjøre for henne?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som har en bestevenn. hun trenger all hjelpen hin kan få, og jeg vil være der for å støtte henne. Hun betyr veldig mye for meg, hun ringer meg og spør om jeg er alene mens hun gråter og så vidt får puste. Hun føler seg usikker, utrygg og veldig tom. Følelsene hennes tar styr. Hun har kuttet seg før, men har stoppet eller prøver veldig hardt. Hun vil ikke starte igjen, men det er vanskelig å ser unna. Jeg vil gjøre ALT for at henne skal ha det bra. Har dere noen tips??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei! Jente 14 år. Takk for at du skriver til Oss i Ung.no.

Dere betyr nok mye for hverandre dere to. Det er viktig i vennskap å hjelpe hverandre når man har vanskelige perioder i livet. Det beste en venn kan gjøre er å være en venn, og å forbli en venn. Dette høres enkelt ut men er ikke alltid det. Det er nok det du føler nå. Du føler sikkert med henne og har det selv vondt på grunn av dette. Mulig du også kjenner på frustrasjon over at du ikke vet hva du skal gjøre. Det er krevende å ha venner som er psykisk syke. Det de trenger er at vennene forblir og ikke trekker seg unna.

Det er helt avgjørende at din venninne får profesjonell hjelp av psykolog. Hvis du vet at det ikke er noen fagpersoner som hjelper henne kan du anbefale at hun snakker med helsesøster på skolen. Helsesøster er godt kjent med problematikken rundt utrygghet og selvskading. Du kan bare anbefale henne på det sterkeste å søke hjelp, du skal ikke selv bryte hemmeligheter mellom dere. Hun trenger å være trygg på at du er hennes fortrolige venninne.

Du skal være tydelig på at du ikke vet hva som kan hjelpe henne. Du skal ikke påta deg å være hennes psykolog. Det har du ikke kunnskap til. Det vil også være krevende og slitsomt for deg og hele tiden høre henne fortelle om sine følelser. Det kan bli for mye for deg og da står deres vennskap i fare. Du kan selv bli for trist av dette. Du har ansvaret først og fremst for deg selv. Du skal holde din livsglede oppe.

Å være venner er altså viktig. Det er den beste måten du kan bidra. Hva gjør venner som er fint sammen? Det er det du skal ha fokus på, og gjøre mer av. Venner finner på aktiviteter og opplevelser sammen. Hva liker dere å gjøre? Gjør mer av det. Dette kan være å se film, danse, høre på musikk, tegne, være ute, jogge sammen etc. Du skal vite at trening hjelper mot tristhet. Alt dere liker som er fysisk aktivt, gjør gjerne mer av dette. Du skal vite at du gjør trolig mer en nok allerede. Det at hun har deg og at dere finner på koselige og hyggelige ting sammen det gir glede i livet. Husk du kan ikke bidra til behandling det må det profesjonelle til. Det vil være viktig for dere begge å ha flere venner. Har din venninne flere å støtte seg til så kan du få litt mindre belastning. Kan du ha fokus på å inkludere flere i deres vennskap så bidrar du mulig på den beste måten.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser