Hopp til hovedinnholdet

Jeg er trist hele tiden, jeg føler meg helt alene og jeg sliter med dårlig selvtillit. Jeg vil ikke ha det sånn, hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er trist hele tiden , og har veldig lav selvtillit.Jeg har to gode venner som jeg nesten aldri kan møtte , og noen andre venner , men vi møttes aldri å vi er ikke spesielt nære.Jeg føler meg helt alene , og noen ganger vil jeg bare forsvinne . Jeg hater meg selv , og slitter med min dårlige selvtilit .Moren min å jeg har ikke noe nært forhold , og faren min er fraværende . Jeg er helt alene , men jeg vil ikke ha det sån .Hva skal jeg gjøre ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres ikke noe greit ut å ha det slik du beskriver. Å være ensom med problemene sine er aldri greit. Det er fint å høre at du har venner, men du sier at du ikke får møtt dem. Jeg syns det høres veldig viktig ut at du får vært mer sammen med de vennene du har som er nære deg, og som kan gi deg støtte i en periode du har det vanskelig. Det er det venner er for! Er det noe du kan gjøre for å tilbringe mer tid sammen med vennene dine?

Ellers, er det mye du kan gjøre selv for å få bedre selvtillit og bedre selvfølelse. For det første må du være villig til å gjøre noe med det. Det kreves en innsats og arbeid, men det går. Det første du bør gjøre er å snakke med noen om det du forteller om her. Ettersom du sier du er trist hele tiden og føler deg alene, anbefaler jeg deg å ta kontakt med f.eks ungdomshelsestasjonen der du bor. Der jobber det helsesøster, psykolog og lege. De jobber med slike problemstillinger du beskriver og de kan snakke med deg om dette. Eller de kan henvise deg videre dersom dere blir enige om at dette er lurt. Dette, i kombinasjon med en bedre kontakt med venner kan gjøre en forskjell for deg, det er jeg sikker på!

Det kan være bra å oppleve at du kommer deg videre etter å ha strevet med vanskelige følelser og dårlig selvtillit. Da kan du bruke den erfaringen til neste gang det skjer, og minne deg selv på at du klarer å komme seg ut av en vanskelig situasjon. Og det beste man kan gjøre når man vil ha selvtilliten tilbake er å snu seg mot det som er bra! Tenk på de vanskelige tankene dine som "forvirrede drømmer". Bak ethvert problem ligger det en drøm, eller et ønske om forandring, noe du ønsker å oppnå. Spør deg selv: Hva er dine håp for fremtiden? Hva er det du ønsker å få til i livet ditt nå? Og hvem har du rundt deg som kan styrke deg i å utforske dette videre? Tenk på hvilke mennesker du blir i godt humør av. Som får deg til å le, som får deg til å like deg selv, og som er interessert i de samme tingene som deg. Og vær masse sammen med de menneskene hvis du kan. I vanskelige tider er det ekstra viktig å støtte seg på de man har rundt seg. Både for å prate om vonde følelser men også for å få tankene over på noe annet. Det vi vier mest plass og oppmerksomhet i hodet vårt, det vokser seg større. Så mitt beste råd til deg er å snu deg mot det gode i livet ditt sånn at det får stor plass fremover. Hjernen og kroppen vår lagrer og "husker" erfaringer av gode opplevelser. Gjentar du erfaringene ofte nok vil det påvirke hvordan du tenker og føler. Så det er bare å "trene" på å tenke godt om seg selv og sitt eget liv. Dette er en evne vi kan påvirke.

Jeg legger også ved noen artikler med tips til selvhjelp og hvordan du kan ta vare på deg selv når du har det tøft. Stå på, jeg håper du får det bedre snart og klarer å finne tilbake til styrker og gode opplevelser i livet. Og ikke minst at du kan få være mer sammen med de gode vennene du sier at du faktisk har. Jeg ønsker deg lykke til videre!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser