Hopp til hovedinnholdet

Jeg har egentlig et perfekt liv med venner, kjæreste, gode skoleprestasjoner, gode sportslige prestasjoner og nok av materielle ting osv. Men likevel har jeg vært deprimert, skadet meg selv og fått angstanfall flere ganger. Om dagen går det bra men om natten blir alt et helvete og jeg vil ikke leve.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har egentlig et perfekt liv. Jeg har mange gode venner, en gutt som elsker meg, gode karakterer, pent utseende (har jeg fått høre hvertfall haha), flink i sport,alt av matrielle ting osv. Jeg har egentlig ikke noe jeg skulle klaget over.. Men likevel, jeg har vært deprimert flere ganger, jeg har selvskadet, og det er på grunn av at jeg sliter så forferdelig med å ikke føle meg god nok, selv om jeg vet at jeg er det, jeg bare føler det ikke. Og jeg har myye press på meg, på å være flink/best i alt. Jeg får høre at jeg klarer det, og at folk "beundrer" meg, men jeg føler ikke at det er godt nok, sånn er det overalt, du skjønner vel hva jeg mener? Så jeg lurer så på hva som er galt med meg, jeg føler meg utakknemmelig og bortskjemt. Jeg har fått angst anfall 3-4 ganger på skolen, og jeg sliter veldig. Men jeg har ikke noe grunn?? føler jeg hvertfall. På dagen er jeg fin og blid, som regel, men om natta blir alt et helvete og jeg vil ikke leve. hva skal jeg gjøre? Hva er galt med meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du skriver om en stor indre smerte som du opplever, men ikke forstår. Du har følelser som en vonde og vanskelige å forholde seg til samtidig som du lever et godt liv. Dette er forvirrende da det er uforståelig for deg. Du finner på en måte ikke sammenhengen. Når livet oppleves på denne måten vil det kjennes utrygt. Jeg tenker du trenger hjelp til å finne sammenhengen i ditt liv. Du trenger hjelp til å forstå deg selv.

Du er kun 15 år og det er mye å lære fremover i forhold til det menneskelige. Det å være et menneske med tanker, følelser og egen vilje vil for de fleste by på utfordringer i løpet av livet. Ungdomstiden er en ekstra sårbar fase. Hormonene påvirker kroppen kraftig og dette igjen påvirker tankene og følelsene. Ca 1 av 5 ungdommer opplever å slite psykisk av ulike årsaker. Det du skal vite er at det for de aller fleste går over helt av seg selv, men det kan ta tid. I dag anbefaler vi ungdom som sliter psykisk til å ta i mot hjelp av helsesøster eller psykolog. Får man profesjonell hjelp vil perioden som er vond og vanskelig kunne gå fortere over med riktig veiledning underveis.

Å være konkret på hva som akkurat er galt med deg, slik du spør etter, har ikke vi grunnlag for å si noe om. I utgangspunktet har du nå følelser som er for vanskelige å forholde seg til i hverdagen. Mennesker er skapt forskjellig. Noe er genetisk annet er miljøpåvirket. Enkelte mennesker er mer sensible i forhold til følelser og psyken sin en andre. De utfordringene vi har må vi ta hensyn til. Styrkene våre får oss fremover samtidig som våre svakere sider bremser oss. Det er få av oss som er supermennesker på alle områder. I ungdomstiden blir vi bedre kjent med oss selv. Selvtilliten kan fort bli påvirket hvis vi oppdager nye sider som føles uheldige. Jeg tenker du kan forsøke å vri din nye kunnskap om psyken din til noe positivt. Du modnes og lærer nå mye om tanker og følelser. Du får innsikt og kunnskap som en del andre ungdommer ikke har. Dette gir deg forutsetninger til å bli mer reflektert.

Slik du har det er vår anbefaling at du søker hjelp. Den rette hjelpen vil være psykolog i BUP. Det er fastlegen som henviser til BUP.

Ta i mot omsorg, trøst og hjelp til å se sammenhengen i ditt liv. Det er det du trenger nå. Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser