Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skilt og jeg får dårlig samvittighet om jeg er mer hos den ene enn jeg er hos den andre. Jeg har ingen jeg kan snakke med. Hva kan jeg gjøre for å få det bedre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg føler meg skikkelig ensom og at jeg ikke har noen og prate med... Jeg har det vanskelig hjemme fordi foreldrene mine er skilt og jeg får dårlig samvittighet om jeg er mer hos den ene en jeg er hos den andre. Jeg kan ligge oppe til langt på natt og ikke få sove fordi jeg tenker på så mye, jeg har så mange tanker og jeg får ikke ut noen. Jeg har ingen i livet mitt som jeg føler jeg kan stole på. Hva kan jeg gjøre for å få det bedre? Jeg sitter på rommet hele tiden og er i dårlig humør hele tiden...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du tar opp en veldig viktig, og også ganske vanlig problemstilling. Det at barn og unge som har skilte foreldre sliter med mye tanker og med dårlig samvittighet, det er noe vi ofte møter på vi som hjelper familier.

Det første jeg vil si til deg er at det IKKE er din skyld at mamma og pappa valgte å skille seg! Og selv om foreldrene dine ikke klarer å leve sammen lenger betyr ikke det at de ikke er glad i deg! Men i en skilsmisse er det så mange vonde ting som skjer at noen foreldre ikke helt klarer å tenke på andre enn seg selv og sin egen sorg for en periode. Og da kan det hende de glemmer å følge med på hvordan det går med barna, og om hvordan de føler seg. Er det sånn det har vært i din familie, tror du, at mamma og pappa ikke helt har fått med seg at du tenker mye og at du har det vanskelig nå? Da du snakke med dem, og fortelle dem akkurat hvordan det er å være deg nå. Selv om dette er en vanskelig ting å gjøre!

Du fortjener forståelse for hva du føler, og hjelp til å forholde deg best mulig til de utfordringene du må leve med, som for eksempel hvilken forelder du skal være hos når. Si til mamma og pappa at du tenker veldig mye på dette om dagen, og at du blir plaget av dårlig samvittighet. Bare hvis de vet om det kan de starte med å gjøre det bedre for deg, snakke mer med deg og få den dårlige samvittigheten din til å bli mindre. Jo mer tydelige og ryddige avtaler familien din har, jo mindre sjans er det at du skal få dårlig samvittighet for hvor du er - da er det jo allerede bestemt på forhånd!

Hvis du syns det er vanskelig å selv starte å snakke med foreldrene dine om dette kan du f.eks gå til helsesøster på skolen din, en lærer du syns virker trygg og god, eller du kan snakke med foreldrene til en venn! Vet du om en voksen som kan passe? Ellers, er det mange familier som har opplevd skilsmisse får også hjelp av familievernkontoret der de bor. Du kan selv ta kontakt med dem om du ønsker det, men også mamma eller pappa kan gjøre det sammen med deg.

Du spør etter hva du kan gjøre for å få det bedre. I tillegg til at jeg syns du burde snakke om dette med foreldrene dine, har jeg andre tips. Jeg har lagt ved en veldig fin artikkel som handler om "hjelpehånden". Der tror jeg du vil finne noe nyttig. Les den!

Og lykke til med praten. Du kommer til å få det bedre dersom du får snakket godt med foreldrene dine om hvordan du har det - med eller uten hjelp av andre voksne. Det er jeg sikker på!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser