Hopp til hovedinnholdet

Føler meg irritabel og sliten innvendig.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei I det siste har jeg slitt med det psykiske, føler meg irritabel og sliten innvendig. går på skole i tillegg til ganske mye trening på og av fotballbanen. Jeg har gode venner og familie som er mine støttespillere som jeg er avhengig av. Det har skjedd ganske mye opp gjennom barndommen siden jeg var ca 10år og det økonomiske her hjemme er som en bølgedal. det er alltid noe som skjer i hverdagen og mange som vil finne på noe med meg men jeg må enten gjøre skolearbeid eller trene så har mistet et par viktige personer på grunn av dette. får ca 6-7 timer søvn hver dag, ligger ofte oppe til langt på natt å tenker på alt, spesielt på ting jeg ønsker å oppnå og hvordan. vil jo lykkes i alt. Jeg spiser ganske regelmessig og bra mat. har nettopp begynt på p-piller men føler ikke det har hatt noe innvirkning på det psykiske slitet jeg føler innvendig for det startet lenge før det. familien har begynt å merke at jeg sliter,veldig når det gjelder humøret. hva tror du kan hjelpe? takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man føler seg irritabel og sliten, er ofte det et tegn på at det er litt mye.  Det er lurt å lytte til dette og ikke presse på videre i samme spor.  Du skriver at du vil lykkes i alt.  -Selvfølgelig ønsker du det.  -Men det er ikke sikkert at det går å lykkes i alt på en gang.  Noen ganger er det helt nødvendig å prioritere for å ikke blir tappet i stedet for å få påfyll og energi av det man driver med.  

Mitt råd til deg, er nå at du tenker grundig over dette med hva du KAN rekke og samtidig greie å gjør det på så ordentlig måte som du ønsker.  Hvis du velger mye trening i tillegg til skole, så må du kanskje velge å prioritere de vennskapene som du samtidig pleier når du er på trening og på skole, og kanskje i tillegg ha en eller to treningsfrie dager der du kan treffe andre som du ønsker å fortsette å være gode venner med og tid til familien

Du nevner selv søvn.  Å får nok søvn over tid er viktig for å ha overskudd.  Du kan nok trenge litt mer enn du får.  8-9 timer vil for de fleste på din alder være nødvendig, og da gjelder det deg også.  -Tror du det er mulig å kunne få til det.  Da handler det jo om at du må avslutte en del ting tidligere på kvelden.  Slå av PC, TV, sosiale medier o.s.v.  -Man må jo gjerne gi hjernen litt tid til å roe seg for å finne søvnen.  Å la tankene flyte inn i søvnen er jo greit, men hvis det blir mye grubling og tenking på alt du "skulle" og "burde" ha gjort, kan det forstyrre søvnen.  -Da kan det være lurt å sette av litt fast tanketid på dagtid, for så å "henvise" tankene dit.

Ta gjerne en prat med de hjemme og kanskje med helsesøster om du fortsetter å kjenne på dette.  Det kan være godt å få litt støtte og "sorteringshjelp" noen ganger.

Jeg legger også ved noen artikler under med råd som kanskje kan være til hjelp.  

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser