Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 13 år, er 1,47 cm og veier 43 kg. Er jeg for lav eller for tykk? Jeg føler meg trist da jeg får høre dette på skolen. Hva kan jeg gjøre for å bli høyere og slankere?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei hei jeg er en jente på 13 år. Det problemet jeg har er at mange sier til meg at jeg er lav og at jeg veier for mye. høyde:147cm vekt:43 Dette problemet gjør meg veldig trist og jeg har det noen ganger ikke på skolen og ingen vill snakke med deg bare på grunn av dette problemet! jeg hadde tenk til å bytte skole eller reise til en annen land for at jeg kan vøre litt i fred med at alle sier at jeg er lav og at jeg veier veldig mye. Er 147 cm greit for en jente som går i 8 klasse og vekten er det greit for en 8klassing? hva kan jeg gjøre for at jeg blir høy? hva kan jeg gjøre for at jeg går ned i vekt? -Takk-

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Du føler deg trist og i perioder er det ingen som snakker til deg på skolen. Selv tenker du at grunnen til dette kommer av at du er lav og overvektig. Dette får du kommentarer på av de andre elevene i klassen. Det første du skal vite er at du er helt normal i forhold til lengde og vekt. Du er altså normalvektig og ikke overvektig. Det betyr at du ikke skal gjøre noe i forhold til vekt og lengde. Vi har derfor ingen tips å gi deg i forhold til dette.

Barn kommer til ulik tid inn i puberteten. Det er derfor stor forskjell på høyden i 8. trinn. Noen begynner å få voksen høyde ved 10 års alder. Andre igjen må vente til 15 års alder. Det kommer an på når puberteten begynner hos den enkelte. Høyden er også genetisk bestemt. Har du foreldre der mor er 1,68 cm og en far som er 1,82 cm så er de gjennomsnittlige høye. Du vil mest sannsynlig følge høyden til dine foreldre.

Hvorfor dine medelever sier det de sier kan jeg ikke forstå, da dette ikke stemmer. Du kan selv kontakte helsesøster på skolen for å få dette bekreftet. Det som er viktigst for deg nå er å få hjelp til å bli mer glad og mindre trist. Du må også få hjelp til å få slutt på uheldige kommentarer fra dine medelever. Dine lærere har ansvaret for å hjelpe deg til å trives bedre i skoletiden. Det er ønskelig at elever føler seg avslappet og inkludert i det sosiale miljøet på skolen.

Når du får uheldige kommentarer begynner man tilslutt å tro på det som blir sagt. Dette er uheldig. Det kan være fint for deg å få hjelp til å styrke din selvfølelse og selvtillit. Du skal ha tro på deg selv. Det er viktig at dine foreldre er med på dette slik at du får dra hjelp fra dem. Helsesøster kan snakke med deg og dine foreldre. Det er også viktig at din lærer blir inkludert i å hjelpe deg. Lærer skal sørge for at du føler deg god på ulike områder i skole tiden. Lærer skal også sørge for at medelever ikke kommer med slike kommentarer og er hyggelige mot hverandre.

Det legges ved en liste som du selv kan fylle ut, slik at du selv har fokus på hva dine gode sider er.

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser