Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg snakke med moren min om at jeg har selvskadet meg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har mange synlige arr på den venstre armen, jeg hadde det vanskelig på ungdomsskolen som førte til at jeg startet med selvskading. Moren min vet at jeg hadde det vanskelig i den tiden, men ikke hvor mye det faktisk på virket meg. Jeg har nå ikke selvskadet på litt over et halvt år! Men arrene er enda der, greia er at moren min vet ikke at jeg har drevet med det. Og heller aldri sett arrene, eller meg i T-skjorte etter jeg startet å skade meg på armene. Altså jeg har ikke rørt meg ut av rommet uten lange armer på snart 3år. Vi skal til Thailand i sommer, noe som betyr at det kommer til og bli varmt ..... Oog at jeg må vise armen/arrene mine. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre eller si til henne, For det første, jeg vil ikke ønsker ikke å såre henne eller få henne til å føle at det var hennes feil. For det andre, det er ikke et problem nå lenger men jeg er redd for at hun ikke skal forstå det. Hjelp ??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år. 

Takk for at du skriver til ung.no.
Først må jeg si at det er veldig bra at du ikke har selvskadet deg på over et halvt år. Det viser at du har styrke og at du har det bedre, samt at du har kommet deg gjennom en vanskelig tid.

Jeg forstår, ut fra det du forteller at du synes det er vanskelig å skulle snakke med moren din om at du har selvskadet deg. Imidlertid så tenker jeg at det er viktig at du kan være ærlig med moren din om hvordan du har hatt det. Hvis du tenker at du ikke klarer å snakke med moren din alene så kan du få hjelp av helsesøster, eller helsestasjonen for ungdom.

I den samtalen du skal ha med moren din så må du kanskje begynne med å si at du skal fortelle noe som har vært vanskelig for deg. Videre bør du formidle at du hadde det vondt, og at det ikke var moren din sin feil. Så er det viktig å si at du har det bra nå, og ( hvis du mener det så kan du si at du )ser at du kanskje kunne ha håndtert det vanskelige på en annen måte.

Moren din kan selvsagt bli redd og lei seg når hun får vite hva du har slitt med, og være redd for at du skal skade deg igjen. Det blir derfor viktig å skape tillit, og få til en åpen dialog hvor du og moren din kan ha en god dialog.

Familievernkontoret er også et sted hvor moren din og du kan få hjelp til å snakke sammen.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser