Hopp til hovedinnholdet

sliter med spising, depresjon og selvmordstanker

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig med at jeg er deprimert, spiseforstyrrelse og selvmordstanker. Alt startet egentlig når jeg gikk i 8.klasse. Jeg fikk meg en kjæreste som ikke var så grei med meg, ikke at han var voldelig eller noe sånt, men han drev bare å brukte meg og presset meg til å ha sex med han. jeg hadde heldigvis ikke det. Jeg ble fortsatt veldig glad i han og jeg ble veldig knyttet til han siden jeg aldri har hatt så mange utenom familien som har brydd seg om meg. Så jeg sluttet å spise, ikke fordi at jeg ville bli tynn, siden jeg har alltid vært ganske tynn, men jeg knytter spising til følelsene mine og bruker spising til å kontrollere følelsene mine med. Så ble jeg med tid ganske deprimert. Nå er det et år siden jeg prøvde å ta livet mitt, har veldig lyst til det nå, men vil ikke fordi jeg vet at det kommer til å gå utover familien min. hva skal jeg gjøre med meg selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss i en så vanskelig periode. Du forteller godt om hvordan du har det og hva du sliter med nå. Det virker som du har mye å tenke på, og at du kanskje er alene med mange vonde tanker. Det høres ut for at vanskene har vart en god stund, og da syns jeg det er flott at du søker råd ved å skrive til oss. Det kan være et skritt i retning av å få mer hjelp.

Du forteller om at du kontrollerer følelser ved spising, og det er det nok flere som kan kjenne seg igjen i. Du er ikke alene om å ha det sånn, og det er gode tilbud for å få hjelp hvis du skulle ønske det. Du kan lese mer om følelser og spising i denne artikkelen.  Der kan du både få informasjon og tips til hva du kan gjøre. Når det gjelder spisevansker er det smart å oppsøke noen å snakke med så raskt som mulig, da har man best prognose fremover. Du kan sjekke tilbudet på nettros.no, der er det også en kontakttelefon som du kan ringe anonymt til. 

Du forteller at du er så langt nede at du tenker på selvmord, og at du har et forsøk bak deg. Det er leit å høre at du ser så mørkt på livet. Samtidig virker det som du klarer å ta hensyn til familien din, og det får meg til å tenke at de er viktige for deg og at du ikke vil påføre dem smerte. Jeg syns det er fint at du har noen i livet ditt som holder deg oppe og som du vil leve for. Hold fast på tanken om hvor viktige familien er for deg.

Du vil komme til å takke deg selv for at du ikke ga opp senere. Livet har mer å by på enn det du ser akkurat nå. Jeg har møtt mange i lignende situasjon som har kommet seg gjennom selvmordstankene og som nå lever helt normale liv. Flere av disse har fortalt meg at de er takknemlige og glade for at de ikke gjorde alvor av selvmordstankene. 

Du forteller at du er deprimert. Som du nok vet, er det slik at depresjonen gjør deg mindre i stand til å se de positive sidene ved ting. Derfor får man et ekstra stort fokus på det som er vanskelig når man er deprimert. I en slik situasjon er det lurt å ha noen utenfra til å snakke med og få støtte fra. Da er det lettere å se nyanser og holde motet oppe. 

Har du en person som du vet du kan prate åpent med? Hvis ikke, håper jeg du kan oppsøke en fagperson. Da vil du få dele tankene dine med noen som har taushetsplikt og som kan prøve å forstå og gi deg riktig hjelp fremover. Det er mange steder du kan gå for å få slik oppfølging; for eksempel helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom der du bor, eller til fastlegen din. 

Det kan uansett være lurt å ta en tur innom legen din for å få en helsesjekk. Spisevansker kan føre med seg alvorlige skader, og det er legen som best kan vurdere hvordan det står til med kroppen din etter at du nå har slitt med spisingen. Legen vet også en del om hvor det fins et lokalt tilbud som passer for deg dersom du ønsker det.

Når man har selvmordstanker er det viktig å si i fra om det til noen så raskt som mulig. Det gjør deg kanskje usikker, men vi vet at åpenhet er det som hjelper best og at det er når man forteller om det at man får den støtten man har bruk for.

Om du vil snakke med noen helt anonymt kan du ringe hjelpetelefonen på nummer 116 123, eller alarmtelefonen på nummer 116 111. Begge numrene er gratis og du kan snakke uforpliktet med noen som er vant til å lytte og gi råd. 

Jeg legger noen artikler nedenfor som du kan se på, det kan være nyttig.

Jeg håper du syns du har fått svar på det du lurte på. Hold ut, stol på at ting blir bedre og at du kan klare å oppsøke noen å snakke med om dette. Du fortjener å ha noen å dele vanskene med!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser