Hopp til hovedinnholdet

Jeg er trist, redd, ensom og har ekstremt dårlig selvtillit. Når jeg er ute blant folk føler jeg trang til å gråte når noen ser på meg. En sjelden gang er jeg ute på ting, men med en evig bekymring. Jeg hater utseende mitt og tør ikke gå uten sminke.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente som sliter utrolig mye med meg selv. Livet mitt er en evig bekymring. Jeg føler meg kjempe stygg og hater virkelig alt med meg selv. Jeg klarer ikke å gå uten sminke, ikke til butikken en gang. På skolen i dag prøvde jeg å gå uten sminke. Hele første time så jeg ned i pulten siden jeg ville ikke at noen skulle se på meg. Hun ved siden av meg spurte meg plutselig om jeg ikke brukte sminke. Jeg så på henne og så kjapt ned igjen. Hun stirra på meg, lenge. Når jeg snudde meg igjen, sa hun: "Du har ekstremt dårlig selvtillit". Jeg snudde meg og begynte å gråte. Det første jeg gjorde når friminuttet kom var å sminke meg. Å gå blant andre folk er forferdelig. Jeg føler på trangen av å gråte hver gang noen ser på meg. Å gå blant folk er en evig bekymring. Hver dag er jeg trist. Selv om jeg av og til er ute på ting er jeg trist. Tristheten, redselen og angsten for andre er der uansett hva. Jeg er så deprimert og ensom. Hva kan dette bety? Og hva bør jeg gjøre? :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Du viser god innsikt i egne følelser. Det kan virke som du nå er inne i en periode i livet der dine følelser blir for vanskelige å håndtere på egenhånd. Alle har vi følelser. Våre følelser kan bli for kraftige og gjøre hverdagen tøff og strevsom. Kroppen kan bli syk og trenge behandling, slik er det også med følelsene våre. Det er naturlig å forsøke i det lengste med å klare seg på egenhånd, men noen ganger klarer vi ikke det og da trenger vi profesjonell hjelp for å få tilbake gleden, tryggheten og selvtilliten. Får vi den hjelpen vi trenger vil vi etterhvert også klare å være mer sosial. 

Profesjonell hjelp - For din del vil det være aktuelt å få psykologisk hjelp. Det er din fastlege som henviser til psykolog. Den instansen som kan hjelpe deg er Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Det legges ved en artikkel der det står beskrevet mer om hvordan hjelp BUP kan tilby.

Pubertet - Du skal vite at i ungdomstiden er det vanlig å streve med å akseptere kroppen sin. Når puberteten skjer utvikles kroppen slik at man får gradvis mer kvinnelige former. Usikkerhet føles ofte og annerledeshet. Det tar tid å bli kjent med seg selv som ung voksen. Følelser og tanker påvirkes derfor også stort i puberteten. Etterhvert vil du oppleve at du får det lettere. Når puberteten er over blir følelsene igjen mer stabile. Det er fint å få psykologisk hjelp og støtte underveis. I dag er det mange ungdommer som får slik hjelp. Det er ikke heldig at du er alene med dine negative tanker om ditt utseende. De er trolig i for omfattende grad og påvirker derfor svært uheldig. Du skal ikke behøve å gråte når noen ser på deg. Det som du skal få hjelp til er å bli så trygg at du kan smile tilbake og si hei. Du trenger nå trøst og hjelp.

Helsesøster - Kontakt gjerne helsesøster på skolen din hvis du synes det er vanskelig å oppsøke lege eller å snakke med dine foreldre om dette. Helsesøster er kjent med slike utfordringer som du har, da hun har mange daglige samtaler med elever på skolen.

Det legges ved artikler som kan gi ytterligere råd. Les disse!

Det finnes helt klart muligheter for å bli mer glad, trygg og sosial. Vår anbefaling er at du søker hjelp.

Lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser