Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så sliten av alt. Jeg er lei skolen og orker ikke jobbe, men har ingen jeg kan snakke med om personlige ting. Hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er bare så sliten av alt. Jeg er kjempe lei av skolen og orker aldri å jobbe. Jeg er ganske mye alene fordi jeg ikke har motivasjon til å prøve å være med folk. Jeg likte akkurat en gutt i nærheten men han flyttet langt unna. Jeg har ingen voksne eller venner jeg kan snakke med om personlige ting. Jeg er så sliten og jeg vil bare legge meg ned og ikke gjøre noen ting. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no.

Du forteller at du har det veldig tøft for tiden. Du er ikke motivert til skolearbeid og er mye alene fordi du ikke orker å være med andre mennesker. Det er veldig trist å høre at du har det sånn. Ut i fra hva du beskriver forstår jeg at du har det vanskelig, men det er fint at du setter ord på hva du føler.

Det første jeg tenker er at du bør snakke med noen. Har du prøvd å snakke med en av foreldrene dine? Mange ungdommer synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om ting som er vanskelig. Men husk at foreldrene dine også har vært unge en gang, og kan ha følt mange av de samme følelsene og hatt noen liknende problemer som du har nå. De bryr seg om deg og vil uansett hjelpe deg så godt de kan. Og de kan forstå mye mer enn du tror.

Hvis du ikke ønsker å snakke med foreldrene dine, kan helsesøster på skolen din være til god hjelp. Når man har det vanskelig er det ikke alltid lett å se løsningene selv, men med litt hjelp går det lettere.
Gjennom samtale kan du få hjelp til å sorter tanker og følelser. Ut fra det du forteller tenker jeg at du kan være nedstemt, men jeg vet ikke om du kan kjenne deg igjen i det? Når man er nedstemt tenker man ofte mange negative tanker, man kan være en del lei seg, og man er ofte sliten og trøtt. Videre vil de som er nedstemt ikke ha overskudd til å være med venner, for eksempel.

Snakk med noen om hvordan du har det, slik at du kan få det bedre. Noen ganger kan livet være vanskelig og tøft, men ved å få hjelp kan den vonde følelsen bli svakere.
Du er verdifull, og livet ditt vil bli bedre ved å få hjelp.

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser