Hopp til hovedinnholdet

sliter med depresjon og vil fortelle det til moren min.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er den jenta folk husker som alltid glad. Den som var like positiv uansett, som smilte, den som var der for andre, aldri sjenert. (11år)Begynte å slite med selvtilliten, hadde få venner, ikke at det plaget meg. I videregående møtte jeg flere, nye venner. Alle tror fortsatt jeg er den glade jenta, som jeg savner så mye. Det de ikke vet er november 2014 ble jeg psykisk verre, startet med selvskading, som jeg klarte å stoppe med i løpet av 2015, men det går ikke en dag uten at jeg ikke tenker på det, eller faktisk holder knivbladet. Selvtilliten er på bunn, jeg er ofte nedenfor og ønsker så gjerne å fortelle noen om dette, men vil ikke være "den jenta". Den som har problemer, er oppmerksomhetssyk. Jeg er utmattet hele tiden, andre sier jeg er lat. Var til legen nylig, det ble klart at jeg hadde lite vitamin B osv. Symptomer er utmattelse, depresjon ol. Jeg var ikke lat, jeg var syk. Jeg ønsker så gjerne å fortelle moren min at jeg faktisk også har vært deprimert, men vet ikke hvordan?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er vondt å høre hvordan du har hatt det i den siste tiden, og at du har følt seg så alene med de vanskene du bærer på.

Det er godt at du fikk avklart det med vitaminmangel, slik at du kan få behandling for det. Å ta seg en helsesjakk når ting endrer seg veldig i kroppen er alltid smart. 

Men som du skriver er det mer enn bare vitaminmangel. Tankene og følelsene du har og har hatt lenge er like reelle, og gjør sikkert like vondt uansett hva det skulle komme av. Å gå rundt å slite psykisk og samtidig fremstå glad og positiv utad er nok litt av en påkjennelse. Da er det ikke slik at alle skjønner hvordan du har det, de tror at du har det fint og dermed får du heller ikke den støtten og omsorgen du trenger. 

Du skriver at du er redd for å bli "den jenta" hvis du forteller. Men husk at det er helt normalt å trenge hjelp en gang i blant. Dersom en du kjenner hadde slitt med lignende vansker og fortalt deg om det, hvordan tror du at du hadde reagert? Du virker som en sympatisk person og hadde sikkert vist forståelse og støtte. Det samme tror jeg dine venner og familie vil gjøre dersom du sier i fra til dem.  

Jeg er enig med deg i at det er bra å dele dette med moren din, da vil du ha noen som står deg nær som vet hva du går gjennom. Du har kommet langt allerede, med å klare å stoppe selvskadingen. Det viser at du er sterk og har mye vilje. Videre syns jeg du fortjener noen å dele vanskene med, og en mamma er som regel et veldig godt valg i hvem man skal si det til. 

Du skriver veldig godt om det du opplever. Kunne du sagt noe lignende til moren din, eller bare vist henne det du har skrevet her? Det kunne være en bra åpning på en samtale om de tingene du sliter med. 

Du kan også få tips til hvordan snakke med foreldre om vanskelige ting i artiklene nedenfor. 

I tilfelle du er interessert i å søke helsehjelp for å få det bedre, kan du lese litt om helsesøster eller helsestasjon for ungdom. Dit kan du dra for å snakke med noen som har taushetsplikt. Du kan også be legen om hjelp til å skaffe deg noen å prate med videre. 

Det er når som helst mulig å ringe til hjelpetelefonen på nummer 116 123, der får du råd og noen som kan lytte til deg.  Det er anonymt og gratis.

Lykke til, håper du syns det er fint å snakke med moren din og at du får god hjelp videre!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser