Hopp til hovedinnholdet

Flere venner selvskader, og jeg lider innvendig av det. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Venninnen min spiser nesten ingenting og kutter seg, bestevennen min slår seg selv og kutter seg, en annen bestevenninne kutter seg sykt mye, kusina mi spiser ikke og jeg, jeg lider innvendig bare av å vite alt dette... Men det verste er tanken på at jeg ikke klarer å fikse noe. Og NEI, jeg vil ikke blande inn noen foreldre eller lærere.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at vennene din kutter seg, slår seg selv eller spiser ikke. Det kan være vanskelig å se at noen man er glad i har det tøft, og det er flere som kan kjenne på at hjelpen de gir ikke strekker til, og føler at de ikke strekker til. Det kan være vondt, slik du beskriver. 

Du skal ikke bære et så stort ansvar som dette alene, så det er viktig at du prater med noen. Du skriver at du ikke vil blande inn lærere eller foreldrene. Du har sikkert dine grunner for dette. Noen kan være redde for at vennene skal bli sure. Husk i så fall at dette er det beste for vennene dine, selv om de kanskje ikke er enige i dette nå. Det aller beste ville kanskje være om du kunne få med vennene dine til en prat med noen voksne, for eksempel på helsestasjon for ungdom. Si at du er bekymret og at du vil følge henne til en prat med en voksen, slik at hun kan få hjelp. Hvis hun ikke vil bli med på dette, må du dele din bekymring med noen voksne; foreldrene dine, lærer eller helsesøster og få råd videre om hva du skal gjøre, og også overlate ansvaret for å hjelpe henne på en best mulig måte. 

Det er viktig at du ikke blir sittende med dette alene. Jeg håper dette svaret var til hjelp! 

Lykke til! 

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser