Hopp til hovedinnholdet

Lærerne mine vet at jeg går til psykolog pga sosial angst og depresjon, men de har ikke snakket med meg om det eller gjort noen ting. Hva skal lærerne gjøre i en sånn situasjon?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har sosial angst og depresjon. Det siste halvåret har vært vanskeligere på skolen for meg pga dette. Jeg har startet å synke lenger ned med karakterer og oppførsel. Har også masse fravær bare i år. Lærerne mine fikk vite om problemene mine for noen uker siden. Poenget mitt er at ingen av lærerne har snakket med meg om dette. Selvom de vet om det, så har de ikke gjort noenting. Jeg trodde det var viktig at lærerne fulgte opp sånne ting. Jeg er bare litt skuffet over at de ikke har gjort noe. Jeg går til psykolog, men han jo ikke hjelpe meg med skolerelaterte ting. Så det jeg lurer på er hva det er meningen at en lærer skal gjøre i en sånn situasjon? Skal de gjøre noe i det hele tatt? Jeg går i 9.klasse, og jeg trodde det var viktig med oppfølging av lærer når sånne ting skjer. Jeg er bare bekymret for fremtiden min, hvis ikke noen lærere har tenkt å reagere på dette... Hilsen frustrert jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Takk for at du stiller dette spørsmålet til oss.

Du skriver at du har sosial angst og depresjon og går til psykolog. Etter at skolen og lærerne dine fikk vite dette, har det skjedd lite. Du ønsker at lærerne dine skal følge opp dette og hjelpe deg, men føler ikke at noen gjør det. Derfor lurer du på hva lærere og skolen skal gjøre i slike situasjoner.

Dette forstår jeg er tøft og gjør deg bekymret for fremtiden. Av erfaring vet jeg at noen lærere synes det er vanskelig å snakke med elevene sine om personlige ting. Og av den grunn ikke ønsker å være den som tar opp temaet.

Føler du deg trygg på å snakke med den av lærerne du har mest tiltro til og ta opp temaet selv? Kanskje læreren har vært usikker på om det er greit å snakke med deg om dette og ved at du selv tar det opp, viser du at det er greit.
Hvis du ikke vil snakke med læreren alene, kan du også be om at en av dine foreldre blir med. Eller at foreldrene dine har en samtale med læreren alene.

Helsesøster eller sosiallærer er også personer med bred kompetanse på området som kan hjelpe deg.

Skolen skal sørge for å tilrettelegge og tilpasse undervisningen slik at du får tilfredsstillende utbytte av denne. Det har du rett på. For at skolen skal få til dette er det viktig at de snakker med deg og samarbeider med deg og foreldrene dine om hva som er best for deg.
Elever som ikke har eller ikke kan få tilfredsstillende utbytte av opplæringen, har rett til spesialundervisning (opplæringslova § 5–1).


Jeg håper du kan snakke med lærerne dine og får den hjelpen du trenger.
Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Rett til spesialundervisning

Gutt får hjelp av lærer (colourbox.com)

Elever har rett til tilpasset opplæring eller spesialundervisning dersom de har behov for det. Her finner du informasjon om hva spesialundervisning er og hvem som har rett til dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst