Hopp til hovedinnholdet

Jeg legger merke til at det varierer kraftig hvor sosial jeg er. Er det noe jeg kan gjøre for å være mer sosialt oppegående?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg har i de siste årene blitt veldig observant over at det varierer kraftig hvor sosial jeg er. Det har sikkert alltid vært sånn, men legger veldig godt merke til det nå. Noen ganger kan det være lett å snakke med folk, og jeg kan være ganske morsom, men ofte føler jeg meg helt sløv i hodet og det å være sosial/morsom er mye vanskeligere. Dette gjør at jeg synes det er vanskelig å oppsøke sosiale situasjoner fordi jeg ikke er sikker på hvilken tilstand jeg kommer til å være i. Når jeg sitter med venner og er "sosialt nede" føler jeg meg kjip fordi jeg vet at jeg kan være mye bedre og være mer aktiv i samtalen, og dette er veldig slitsomt. Jeg er nok litt introvert, men jeg klarer ikke å finne noen klar sammenheng mellom når jeg føler meg som verst, og dette kan variere flere ganger på en dag. Er det noe jeg kan gjøre for å være mer sosialt oppegående? Er det noen andre steder hvor jeg kan spørre om dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no.

Du forteller at du noen ganger er veldig sosial og at dette kommer naturlig for deg, mens andre ganger er du sløv i hodet og det er vanskeligere å være sosial. Fordi du føler det slik synes du det er vanskelig å være med på sosiale ting.

Noen ungdommer kan i perioder i ungdomstiden oppleve at livet kan være utfordrende. Det kan være slik du beskriver at man føler at det er slitsomt å være sosial, og at man kan foretrekker å ligge i sengen. Jeg vil tro at det er flere ungdommer som kjenner seg igjen i det du skriver.

Hvorvidt man orker å være sosial/morsom/delaktig i ulike situasjoner avhenger av sinnstilstanden man er i og hvor mye energi man har. Hvis du er sliten, trist, har mange tanker i hodet, stress eller liknende, så kan det gjøre at du ikke orker å være så veldig utadvendt eller morsom. Det krever en del energi å være i sosiale situasjoner og det er ikke alltid at vi har nok energi på lager for å orke det.
Sinnsstemningen vår varierer fra dag til dag, men også gjennom dagen. Det kan endre seg raskt, og det er ikke alltid vi kan finne en sammenheng mellom når det skjer og hva som utløser det.

Noen ganger trenger man å være litt alene, mens andre ganger gjør det godt å være sammen med venner.

Det er ikke et enkelt svar på det du spør om, og er nok heller ikke et fasitsvar.
Mitt råd til deg er å si ja til de aktivitetene og sosiale aktivitetene du har lyst til å være med på. Når det er tid for å være med, får du kjenne etter om du har lyst eller føler for å gjøre noe annet. Noen ganger hjelper det å være sammen med gode venner hvis man føler seg sliten eller "sosialt nede", det kan gjøre at man føler seg bedre og blir mer sosial. Men det er ikke alltid det er slik. Det er det bare du som kan føle på og bestemme.

Og de gangene du føler deg "sosialt ovenpå" kan det være en god idé at du tar initiativ til å finne på noe gøy med vennene dine.

Har du snakket med dine nærmeste venner om dette? Jeg tenker at hvis du forteller dem om hvordan du har det noen ganger, at du ikke alltid føler deg sosial og pratsom, så vil de forstå det og at da vil være helt greit.

Hvis foreldrene dine ikke vet hvordan du har det kan det være lurt å snakke med dem for at de kan hjelpe og støtte deg. Du kan også få hjelp til å sortere tanker og følelser ved å snakke med helsesøster på skolen. på helsestasjon for ungdom jobber helsesøster, lege og psykolog, som skal hjelpe barn og unge som sliter, og det kan også være en du kan snakke med og få hjelp av.

Jeg håper dette kan hjelpe deg videre.

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser