Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lei livet mitt og klarer ikke å se en lys fremtid etter vgs. Jeg ønsker å snakke med noen, men vet ikke hvordan jeg skal ordlegge meg og er redd personen ikke vil forstå.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Spesielt i det siste året, har jeg begynt å se på livet mer og mer som en byrde enn noe positivt. Jeg er rett og slett lei av livet mitt og klarer ikke å se en lys fremtid etter vgs. Jeg føler at livet kun hittil har handlet om stresset fra skole og lekser og presset om å prestere på alle mulige arenaer. Høydpunktet i hverdagen er å legge seg i sengen og sove om kvelden. På skolen er jeg hun stille og rolige jenta som ikke gjør så mye ut av seg, noe jeg egentlig ikke liker å være. Problemet er at jeg har så komplekser for egen kropp, at jeg føler det er lettere å trekke seg tilbake i skyggen, istedenfor å prate ordentlig med folk. Det hadde egentlig vært veldig fint å kunne lufte alle disse tankene jeg holder inne til noen som kanskje kan hjelpe. Problemet er at jeg ikke helt vet hvordan jeg skal ordlegge meg og jeg er redd for at personen jeg snakker med ikke forstår. I tillegg vet jeg ikke hvem jeg burde gå til og jeg tør heller ikke å evt be om en time hos en jeg kan snakke med

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til ung.no.

Du forteller at du har det vanskelig, at du er lei livet og er usikker på fremtiden din. Det er vondt å høre at du føler det slik og jeg tenker at du må ha det veldig vanskelig og tøft akkurat nå. Det er flott at du har klart å skrive ned følelsene og tankene dine og at du tar kontakt og ønsker å hjelp.

For å bli bedre er det viktig å snakke med en voksen man kjenner seg trygg og føler tillit til. Jeg tenker at det er viktig at du snakker med foreldrene dine om dette. Foreldrene er ofte de som kjenner deg best og kan hjelpe deg på overraskende mange måter. Hvis du ikke ønsker å snakke med foreldrene dine først, men vil snakke med en annen voksen, er rådgiver eller helsesøster på skolen din en god person å snakke med. Ofte kan man bare banke på døren eller sende en sms.

Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber helsesøstre, leger og psykologer, det er gratis og ingen timebestilling.

Hvis du ønsker noen å snakke med helt anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Noen ganger er det vanskelig å snakke om hvordan man egentlig har det og hvilke vonde tanker og følelser man har, men som du sier, så kan det være fint å lufte disse tankene til noen som har erfaring og som kan hjelpe. Bare det å snakke med noen om dette, kan hjelpe.
Helsesøster har god erfaring i å snakke med ungdommer med diverse problemer og vonde følelser.

Du skriver at du er usikker på hvordan du skal ordlegge deg. Hvis ordene ikke kommer ut av seg selv, så kan du vise dette spørsmålet. Her skriver du tydelig hvordan du har det og hva du synes er vanskelig nå. Det er også greit å si at det er vanskelig å snakke om, det vil den du snakker med forstå.

Jeg håper du vil forsøke å dele det du skriver om med noen og at du kan få det bedre, det finnes hjelp for det du strever med. Ta godt vare på deg selv og husk at du er en viktig og verdifull person.
Jeg legger ved to artikler du kan lese.

 Lykke til videre!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser