Hopp til hovedinnholdet

 Kan jeg ta faget på nytt?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 19 år som går vg3 allmenn påbygg, og jeg sliter ekstremt mye med sosial angst. Jeg har fått diagnosen og har slitt med dette i mange år. Når det kommer til skole går det som oftest greit, bortsett fra når det kommer til gym. På vg2 fikk jeg ikke vurdert i faget fordi jeg rett og slett ikke klarte og møte opp. Jeg har fått tilrettelagt gym i en liten gruppe, men selv det er veldig vanskelig for meg og jeg klarer egentlig aldri komme meg gjennom timene og yte mitt beste. Og nå går jeg vg3 over 2 år fordi jeg ikke klarer det på 1 år på grunn av min psykiske helse. Jeg lurte på om det hadde vært mulig og ta faget på nytt neste år, siden jeg kommer fortsatt til å gå på samme skole og samme linje. Og om jeg ikke klarer å ha gym neste år heller, er det da mulig og få fritak i faget? Jeg er utrolig redd for å ikke bestå faget om jeg skulle trenge en karakter i gym til eventuelle jobber eller universitet. Takk på forhånd for hjelpen! Hilsen H

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har fått en tilrettelegging med vg3 over 2 år, så du får mulighet til å fullføre alle fagene dine!

Det er også veldig positivt at du får tilrettelagt kroppsøving i liten gruppe. Vi anbefaler at du snakker med kontaktlærer, rådgiver eller PP-tjenesten om det du bekymrer deg for, for du kan helt sikkert få hjelp til å legge en plan B. Kroppsøving skal ikke være det faget som hindrer deg i å oppnå generell studiekompetanse.

Det kan være mulig å få fritak i kroppsøving, men det er strenge regler for det i videregående skole. Fritak skal kun gis når det ikke er mulig for eleven å følge en tilrettelagt opplæring i faget, og at faget rett og slett er til skade.

Det høres ut som om det er meningen at du skal avslutte kroppsøving dette skoleåret, og det er jo flott hvis du klarer det. Hvis du ikke klarer å avslutte faget i år fordi du har vært for mye borte, kan du kanskje få fortsette med faget neste år (siden du likevel tar vg3 over 2 år) istedenfor å begynne på nytt? Det kan finnes mange løsninger, men det må du diskutere med skolen din.

Lykke til!
 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser