Hopp til hovedinnholdet

Jeg går i 10. trinn og har snart eksamen. Jeg er sliten og har ikke motivasjon, gråter lett og fryser konstant. Jeg er i konflikt med mamma siden jeg ikke orker å hjelpe til i huset. Er jeg utbrent?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er snart 16 år. Går på tiende trinn og har snart eksamen. Jeg er konstant sliten. jeg har ikke motivasjon til noe. Jeg klarer så vidt å få inn lekser og innleveringer til rett tid. Jeg sovner kl 10 omtrent og sover til 8. men føler aldri at jeg får nok søvn. Hjemme forventer mamma at jeg skal rydde og vaske før ho kommer hjem. Hvis jeg ikke gjør det så blir ho sur. Men jeg klarer ikke å gjøre sånne ting når jeg har kommet meg hjem. Jeg fryser konstant og gråter veldig lett. Er dette tegn til utbrenthet? MVH. Meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du er nok ikke utbret men veldig sliten. Det er store krav til å prestere i slutten av 10. trinn. Som regel har man arbeidet hardt i lengre tid for å få bedre karakterer og når eksamen nærmer seg er mange helt utmattet.

Lærere og rådgivere har bred erfaring med dette. De vet også om en del gode råd som kan hjelpe deg til å finne motivasjon også de siste ukene som du har igjen av ungdomsskolen. Helsesøster på skolen er også som regel involvert når enkelte elever får vansker slik som du har nå.

Når man er sliten så gråter man lettere. Å gråte kan faktisk hjelpe deg å klare dette. La tårene renne. La moren din se dine tårer og fortell hvor sliten du er. Fortell at du fryser. Når man tørr å vise sine sårbare sider får man ofte tilbake omsorg, forståelse og kjærlighet.

Et av tiltakene som må gjøres for at du skal få overskudd er at du kutter ut alt som ikke er nødvendig i hverdagen. Det er ikke nødvendig å ha det rent og ryddig. Det er ikke nødvendig å ha et perfekt ytre. Det er ikke nødvendig å trene aktivt eller å spille kamper. Det er ikke nødvendig å være sosial for ofte.

Hva er nødvendig for å klare disse ukene? Jo, du må spise nok mat og sunn mat. Du må sove og hvile nok. Det er lurt med frisk luft og noe mosjon. Du trenger tålmodige, omsorgsfulle og hjelpsomme foreldre. Og sist men ikke minst så må du koble av fra puggingen med noen hyggelige opplevelser innimellom.

Ta kontakt med lærer og helsesøster. Fortell din mor hvordan du har det. Sammen kan de voksne rundt deg bidra til at du finner tilbake motivasjonen for å fullføre. Det er de sterke som klarer å be om hjelp. Våg å be om hjelp.

Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser