Hopp til hovedinnholdet

har jeg en depresjon?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg kan ha depresjon. Jeg har ikke hatt det, kjenner ingen som har det og det er ikke i familien vår, så jeg lurer på hvordan jeg kan være deprimert? Men i det siste 2-3 mnd har jeg bare blitt skikkelig lat/orker ingenting. Eg gir opp veldig lett og ser ikke poenget i livet lenger. Ingenting jeg ser fram til. Ingenting som får meg til p smile. Sluttet på dansing, ser ikke noen vits i det lenger. Går i vg3 og vet ikke hva jeg skal bli. Vet ikke hva jeg skal gjør med livet. Orker ikke gå på skolen, greier ikke øve til prøver og eksamen snart. Og orker ikke se folk, finne på ting. Vennene mine begynner å irritere meg mer enn vanlig. Skjønner ikke hva som er vitsen med dem lenger. Vil bare inn på rommet rett etter skolen og være der resten av kvelden og gråte eller sove. Er det normalt? Eller det en symptom på depresjon? Har ingen energi og skifter følelser hele tiden. En gang glad også plutselig veldig irritert og frekk mener ikke det! Jeg vet ikke hva som feiler meg!!:'(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss på ung.no. Det du skriver virker slitsomt for deg i hverdagen, og det er leit å høre at du sliter med vonde tanker og følelser. Når man merker negative forandringer i humør og trivsel er det alltid lurt å finne ut hva det kommer av. Jeg syns det er fint at du skriver til oss for å få svar på det du lurer på. 

Du spør om du kan ha en depresjon. Uten å kjenne deg bedre er det som du sikkert skjønner vanskelig å gi deg et helt endelig svar på det. Men jeg syns du beskriver mange ting som minner om depressive symptomer, og derfor er jeg enig med deg i at depresjon kan være en mulig forklaring på vanskene du har nå. Det er mulig å utvikle slike vansker selv om du eller andre i familien din ikke har hatt det før.

Hvis du vil ha en skikkelig vurdering, og det syns jeg du fortjener, bør du oppsøke helsepersonell. Da kan du fortelle litt om hvordan du har hatt det disse siste månedene, og du kan be om å få en kartlegging og hjelp til å få det bedre. 

Hvis du skulle gå til noen for å snakke om vanskene er det mange mulige steder du kan oppsøke. Enten kan du gå til helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom der du bor, eller du kan gå til fastlegen og be om en henvisning til mer hjelp. Fastlegen din skal kjenne til hvilke tilbud som fins i nærmiljøet, og dere kan sammen finne ut hva som passer best for deg.

Det er god hjelp å få for slike vansker som du forteller om, uansett om du skulle ha en diagnose eller ikke. Det viktigste er hvordan du selv syns du har det. Jeg syns det virker som du sliter med ting som uansett kunne vært bra å søke hjelp for. 

Du nevner at du ikke ser meningen med livet lenger. Det er nok dessverre flere unge som i perioder kan kjenne seg igjen i dette. Det er normalt å bli motløs og oppgitt når man sliter psykisk. Men det er alltid best å dele slike ting med noen slik at man ikke blir sittende alene med sånne tanker.

Dersom du noen gang har hatt eller skulle få tanker om selvmord er det ekstra viktig at du vet at å snakke åpent om det er det som hjelper best. Det kan virke skummelt å skulle si noen om selvmordstanker til andre, men de som velger å gjøre det er oftest veldig lettet etterpå, og de føler seg ikke så alene. Les gjerne mer her hvis du lurer på noe mer om temaet. 

Det finnes måter å jobbe med depressive tanker på. Selv om jeg anbefaler deg å oppsøke noen å snakke med, kan det uansett være ok med noen selvhjelptips. Jeg legger ved noen artikler nedenfor som du kan se på. 

Når som helst på døgnet kan du gratis ringe til hjelpetelefonen på 116 123, det er et tilbud til alle som har tunge ting de vil snakke om med noen. Du kan være anonym og det kan være bra å oppsøke denne tjenesten for å få råd om hvordan du kan gå frem videre. 

Jeg håper noe av dette kunne være til nytte og at du kommer til å finne god hjelp. Ønsker deg alt godt fremover!

Lykke til!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser