Hopp til hovedinnholdet

Vi er to søsken og det siste året føler jeg at min bror har blitt mer verdsatt en meg av våre foreldre. Han vinner alle diskusjoner, de stiller ingen krav til han, jeg må rydde/vaske og kjøre han dit han skal. Dette føler jeg er nedverdigende. Jeg har vurdert psykolog. Har dere noen råd. Til sommeren skal jeg flytte hjemme fra.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har to foreldre som er utrolig bra på alle måter. Problemet ligger på at broren min som er 17 år. Foreldrene mine har i flere år nå, spesielt de to siste årene - "alltid" tatt hans side i alle mulige diskusjoner, og for meg så oppleves det som svært nedverdigende. Det kan være alt fra at han skal få det som han vil, jeg må alltid kjøre han til div steder eller rydde opp etter han. Jeg gjør mye hjemme, og skal flytte ut i sommer. Foreldrene mine stiller nesten ingen krav til han, og spesielt faren min kan bli ekstremt sint på meg for å nekte å kjøre han over alt, ikke gjøre ting for han eller irettesette meg etter ting som angår han. Det at han strøk på moped teorien har tydeligvis blitt en straff for meg så jeg må kjøre han rundt. Jeg har i et år nå hatt følelsen av at jeg er nr.2, selv om de bryr seg like mye om begge. Jeg har vurdert psykolog fordi jeg blir mentalt dårlig av at jeg aldri blir hørt på. 1000 tegn her inne er ikke nok til å forklare, men håper på et råd/svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 20 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Ut i fra det du skriver kan det virke som dine foreldre behandler deg som en voksen person. Det kan virke som de tenker at du nå er voksen og kan gjøre alt som voksne mennesker skal gjøre. Du sier selv at du skal flytte til sommeren og da må du klare alt selv.

Du bor hjemme og da er det naturlig at du hjelper til så godt som mulig med husarbeid og annet. Enkelte i din alder betaler også til sine foreldre hvis de fremdeles bor hjemme. Dette handler om alt det praktiske og er lett å forholde seg til.

En del konflikter eller uenighet blir det ofte mellom unge voksne som bor hjemme og foreldre. Det er frustrerende å ikke få være selvstendig å bli forstått og hørt. I en overgangsperiode er det ofte vanskelig for foreldre å slutte og bestemme over "barnet" sitt. Du er nå voksen og det er naturlig å høre på deg, og ikke alltid belære deg. Med tiden vil dette trolig bli bedre. Foreldre trenger også tid på å venne seg til å ha voksne selvstendige barn. Man blir ikke helt selvstendig før du klarer å forsørge deg selv.

Følelsen du beskriver av at din bror får mest forståelse, støtte og hjelp er naturlig sårt for deg. Hvis du til stadig opplever krangling og uenighet, og at din bror samtidig ikke har det slik er dette ikke godt.

Min umiddelbare tanke er at du blir behandlet som voksen samtidig som din bror blir behandlet som mer barnslig og uansvarlig. Det kan være du tjener mest på dette på sikt. Å være ansvarsfull er en viktig evne som man kommer langt med i arbeidslivet.

Det at du skal flytte til sommeren tror jeg vil gjøre deg godt. Ofte blir konfliktnivået med foreldre da redusert betydelig. Jeg tenker at det kan tenkes din opplevelse det siste året kun er en naturlig prosess mot å flytte hjemme fra. Det kalles ofte "å kutte navlestrengen". Dette kan ofte være sårt for den unge voksne men også for foreldrene.

Som regel blir forholdet like godt igjen som det var tidligere når du faktisk har flyttet. Husk dere har 19 gode år og kun et vanskelig år. Det er stor sjanse for at ditt forhold til dine foreldre blir godt igjen. Om du skal ta kontakt med psykolog er det vanskelig for oss å avgjøre ut i fra teksten du har skrevet. Å snakke med en psykolog vil oftest være utviklende. Det er fastlege som henviser til psykolog.

Lykke til med flytteprosessen. Trolig lønner det seg å være tålmodig, men si i fra hvis du føler at noe er urimelig.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra