Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lei meg og tenker lite positivt. Mamma slår og sier stygge ting om meg. Jeg føler alle sier slemme ting til meg, uten at de faktisk gjør det. Jeg har løyet en del men har nå klart å slutte litt. Nå har jeg begynt å stoppe opp før jeg går inn i timen. Er dette angst? Hva er meningen med livet?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som ikke vet helt hva som er meningen med livet. Forresten takk på forhånd med svar (: tilbake til meningen med livet. Jeg føler bare at jeg bare er til bry får folk. Og at alt (noe/mye) det folk sier til meg, virkes slemt, noe som det egt ikke alltid er! Jeg er lei meg og er lei av at vi har barnevernet med oss i familien (mammaen min slår, sier stygge ting om meg osv..) og enda verre! BARNEVERNET TROR MEG IKKE! Jeg tenker ikke så posetift og det har jeg merka, jeg har hatt en liten ting med og lyve (med sånne "små" ting) og det har blitt til at jeg ikke kan slutte med, men det skjer bare noen ganger med det er fortsatt ikke bra, har klart å slutte litt da. Jeg får en slags ting at jeg stopper opp når jeg feks går inn til engelsk timen. Folk sier det er angst! men jeg vil virkelig ikke ha det! Venninna mi har det og jeg har sett hva det fører til..(hun lyvde i starten men så utviklet det seg til angst etter vært. Som ikke er bra Takk får svar. Hilsen jente 13 år(:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du stiller et vanskelig spørsmål om hva som er meningen med livet. Trolig er det fordi du nå føler at livet er slitsomt og som du selv sier at du har det leit. Vi lærer så mye når livet er trist. Vi tenker og føler på så mye. Dette kan oppleves som kaos. Vanskelig å vite hva som er hva. Hva skal du gjøre, hva er rett og hva er galt. Inni seg kan man oppleve en uro eller rastløshet som man ikke klarer å gjøre noe med.

Kanskje meningen med livet er å jobbe mot og oppleve det motsatte. Oppleve en ro og glede i hverdagen. En vanlig hverdag der man bare er glad, helt vanlig glad. Føle at man trives og har det godt.

For å kunne føle at man vet hva meningen i sitt liv er, så må man nok oppleve noen nedturer der livet er slitsomt. Alle mennesker vil oppleve tunge stunder innimellom, men de gode dagene kommer også. Det gjelder å være tålmodig. Kanskje det er noe du selv kan gjøre for at de gode dagene skal komme raskere. Du skriver at barnevernet hjelper deg og din familie. Stol på dem, de pleier å ha flere gode ideer som kan hjelpe deg. Vær åpen og fortell dem hvordan du har det. Da er det lettere å få den riktige hjelpen.

Du skriver at du blir trist av å tenke på at barnevernet hjelper deg og din familie. Det forstår jeg godt. Du håper kanskje på at din mor skal oppføre seg penere mot deg. Det føles sikkert trist når du vet at din mor trenger denne hjelpen for å lære og være en god mor. Alle mammaer har noen gode sider. Når du blir trist kanskje du kan tenke litt på disse fine sidene, slik at du blir mer rolig inni deg.

Du forteller at du opplever at mamma sier stygge ting om deg og slår deg. Når du opplever dette kan det føre til at du ikke føler deg så viktig som menneske. Du skal vite at du er viktig, like viktig som alle andre mennesker. Det er viktig at du lærer å se dine egne gode sider. Alle har vi mange gode sider. Jeg legger ved en artikkel som du kan skrive ut, der du kan finne ut hva dine gode sider er, og dermed lese dem igjen og igjen slik at du begynner å tanke godt og positivt om deg selv.

Enkelte barn/ungdommer begynner å lyve, og slik du skriver så er dette vanskelig å slutte med. Så bra at du har sluttet litt å lyve. Grunnen til at man begynner å lyve kan være at du ønsker å oppnå noen fordeler eller forsøke å skjule dine egne sider. Felles er at du ikke våger å tro på at du selv er god nok. Dette er heller ikke lett hvis din mamma sier at du ikke er god nok. Det kan være at det din mor gjør mot deg er årsaken til at du har lært å lyve.

Du begynner å bli eldre og er blitt en ungdom. Det du skal tenke er at du kan gjøre noe selv for å få det bedre. Forsøk å vær ærlig, tørr å stå i reaksjonen fra andre. Tenk at du er god nok. Det er lov å gjøre feil, være uheldig, glemme, tenke på seg selv eller å være klønete. Alle mennesker er det innimellom. Ingen er perfekte. 

Du spør også om du har fått angst. Dette kan vi ikke gi noe helt konkret svar på da vi ikke får snakket med deg. Du kan kanskje kalle det en slags vegring for å gå inn i engelsk timen, siden du stopper opp. Denne vegringen vil mest sannsynlig ikke føre til angst. Det er vanlig at ungdommer opplever jevnlig ulike ting de reagerer litt rart på. De fleste slike reaksjoner gir seg etter kort tid, kanskje noen få uker. Dette ubehaget som du føler, når du stopper litt opp, vil gi seg når du hver gang allikevel går inn i timen. Til sutt blir du igjen vant med å gå inn i engelsk timen og du merker ikke mer til denne følelsen av vegring.

Lykke til videre og vær tålmodig. Husk at du er en viktig person, slik som alle andre.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser