Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vært hos skolepsykologen, som sier hun vil "sende meg" videre. Må jeg godta det eller kan jeg nekte?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Nå har det seg sånn at jeg har blitt "presset" til å gå til helsesøster (Jeg vet at akkurat dette er mitt valg, men det er så mye som spiller inn akkurat her). Derfra ble jeg sendt videre til skolepsykologen, og etter en time nå så sier hun at hun vil antakeligvis sende meg videre igjen selv om jeg egentlig ikke delte veldig mye om meg selv. Hun sa at hun tror jeg har generell angst, litt sosial angst, depresjon og whatnot. Hun sa hun ville sende meg et sted for min "generelle angst", men hvor er det hun mener å sende meg? Jeg turte ikke å spørre, og jeg finner ikke noe om det på nettet. Og når hun snakket om det så virket det ikke som om jeg ville ha et valg til å si nei. Hvis hun henviser meg videre, må jeg godta det eller kan jeg fortsatt nekte? Har det gått for langt til at jeg kan trekke meg igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er synd at du føler at du har blitt presset til å gå til helsesøster og psykologen på skolen, men det er bra at du tok kontakt. Selv om det kan være vanskelig, er det ofte en lettelse å prate om de tingene vi sliter med og som gjør hverdagen strevsom.

Du lurer på hvor psykologen vil sende/henvise deg. Hvis en er under 18 år er det neste steget etter å ha vært hos en psykolog på skolen, BUP. BUP står for barne- og ungdomspsykiatri og er et sted hvor barn og unge kan få hjelp av psykologer. Noen BUP-avdelinger kan behandle unge over 18 år, men det varierer og man må undersøke med sitt lokale BUP om deres aldersgrense.
Unge over 18 år kan bli henvist til voksenpsykiatrien/VOP og få samtaler med psykolog der. Det er også mulig å finne en privatpraktiserende psykolog på egenhånd, og man kan også spørre fastlegen sin eller skolepsykologen om en anbefaling.

Du lurer på om du kan takke nei eller om du må godta henvisningen. Du bestemmer selv om du vil gå til psykolog eller ikke, og du kan trekke deg når som helst. Noen ganger kan det være lurt å benytte seg av tilbudet. I løpet av livet opplever de fleste mennesker tøffe perioder. Hvis vi får vondt i kneet, går vi til legen for å få vite om det er farlig og kanskje få medisin. Hvis vi har det litt tøft psykisk, er det like naturlig å oppsøke legen/psykologen for å få sjekket at alt er i orden.

Hvis man er så psykisk syk at det er fare for liv og helse, kan man bli innlagt på en psykiatrisk avdeling på et sykehus mot sin vilje, men da skal man være ganske syk. Som regel prøver man å komme til enighet om frivillig innleggelse i stedet for tvang. 

Du skriver at skolepsykologen tror at du har generell angst, sosial angst og depresjon. Hva mener du selv? Kjenner du at noen sosiale situasjoner er vanskelig for deg og at det kan være nyttig med noen gode råd for å håndtere det bedre? Eller føler du at du håndterer det godt på egenhånd og ikke ønsker mer hjelp?

Hvis du er usikker på hva du bør gjøre videre, råder jeg deg til å snakke med noen du er trygg på og stoler på. Det kan være en i familien, en god venn, rådgiver eller helsesøster på skolen.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttig for deg å lese.

Ta vare på deg selv og lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser