Hopp til hovedinnholdet

sliten av alt, sliter psykisk og tør ikke få hjelp

Jente 13 år
 

Spørsmål

Trur eg har sosial angst, depresjon, spiseforstyrrelse og ja.. Tørr ikk å få hjelp, alt har blitt verre etter at nakenbilde blei spredd av meg på nettet nylig. E bare trist og sliten av alt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss. Det er vondt å høre hvordan du sliter nå, og at du er lei av alt på grunn av dette. Du forteller om mange ting som du strever med, og hver og en av disse kan være nok til at man får det tungt. Når du har så mye samtidig føles det kanskje som om ting topper seg og at det er vanskelig å få kontroll på det. Da er det riktig av deg å be om hjelp, slik du gjør ved å skrive til oss. Kanskje det kan bli første skritt på veien mot å finne noen å snakke med?

Du skriver at du ikke tør å få hjelp. Dette har jeg møtt mange ungdommer som har sagt, så jeg vet at du ikke er alene om å tenke sånn. Det er faktisk helt normalt. Det er mange som er usikre på å be om hjelp fra en voksen når de sliter med noe. Noen syns det er pinlig å be om hjelp, andre vil ikke fordi de ikke tror det nytter, og mange vet ikke helt hvordan de skal gjøre det. Jeg vet ikke om noe av dette passer for din del, men jeg vil uansett si at det er greit å være usikker. Likevel vet vi at det hjelper å snakke med noen når man opplever mye stress. De aller fleste sier at de føler seg lettet og mindre ensom etter å ha åpnet seg for noen, og at de syns det er godt at en annen vet om hva de går gjennom. 

Hvis du har lyst å ta sjansen på å prate med noen, har du mange ulike muligheter. Kjenner du noen du tror det ville være godt å fortelle ting til? En i familien, en venn eller kanskje noen voksne på skolen? Da syns jeg du skal kaste deg uti det og si hva du går og sliter med. Du kan også bare vise dem det du har skrevet til oss, da slipper du jo å si så mye. 

Du kan også oppsøke helsepersonell. Da kan du dra til helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom i din kommune eller du kan be om hjelp til å få en time hos fastlegen din. Da vil du komme i kontakt med noen som er vant til å høre om lignende ting som du tar opp, og som har taushetsplikt. 

Angående nakenbildet som spres på nettet, så er dette ikke lov av den som har gjort det. Det finnes veldig gode råd for hva du kan gjøre hvis du leser dette. Det er viktig å handle raskt, så du bør melde fra om det så snart du kan. Se også flere råd i artiklene nedenfor.

Husk at du ikke har gjort noe galt, det er de som sprer slike bilder som bryter loven. Det  er forståelig at du syns det er ubehagelig å ta det opp med en voksen, men det er bedre for deg enn at bildet fortsetter å bli sendt rundt på nettet.

Håper dette kunne gi deg noen svar og at ting løser seg for deg fremover. 

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser