Hopp til hovedinnholdet

Jente (13) rødmer mye og blir like rød som en tomat. Det skjer foran klassen og i utrygge situasjoner og hun ønsker noen tips.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg rødmer ganske mye. Det er ikke sånn at jeg bare blir litt rødaktig i huden men jeg blir sånn seriøst like rød som en tomat. Det føles ut som at Hele ansiktet brenner og hendene mine blir helt kalde. Jeg rødmer feks. når jeg skal snakke forran hele klassen og i utrygge situasjoner. Det har forbedret seg i det siste og rødmer ikke så mye men det hadde uansett vært fint å vite noen tips eller no sånt. Det jeg synes er verst er jo når folk kommenterer det eller begynner å le. Selvom jeg har gått i klasse med dem nesten 7 år så kommenter de. De sier feks. at jeg er rød selvom jeg kjenner det selv. Og det forverrer situasjonen. De kommenter også ting som tomat. Men rødmer ikke så mye nå heldigvis.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Mange ungdommer lurer på akkurat det du spør om og ønsker tips til å rødme mindre. Det er veldig slitsomt å rødme så mye og føle at folk ler av deg. Dette er jo ikke noe du selv kan styre, og da er det veldig leit at folk kommenterer og ler. Det er ikke riktig og jeg skjønner at det er vondt for deg.

I følge forskning så viser det seg at personer som rødmer oppfattes som mer positive og til å stole på. Det synes jeg er en positiv siden ved rødming.

Rødming skjer når blodkarene i huden utvider seg og er en reaksjon fra det autonome nervesystemet. Kroppen kommer i en slags forsvarsmodus, og kroppen må gjøre seg klar til å beskytte seg. Med andre ord er det egentlig en bra ting at man rødmer, men det oppleves som regel ikke sånn når man står der og føler seg sprutrød i ansiktet, og man kjenner at man blir varmere og varmere. En ting skal du da vite: Som regel kjennes det verre ut enn det faktisk er.

Vi har dessverre ingen styring på det og kan ikke forhindre det. Vi rødmer ofte når vi blir usikre, engstelige eller flaue. Hos noen er muligens det autonome nervesystemet overaktivt, og gjør at de rødmer mer.

Det å slutte å rødme krever mye av deg, og kanskje går det aldri helt over. Men det kan likevel kjennes veldig mye bedre for deg å jobbe litt med det, da den ubehagelige følelsen av å rødme kan kjennes litt mindre med øvelse. Det første du kan gjøre er å alliere deg med en god venninne. Hun kan du spørre etter situasjoner der du føler du har rødmet mye, og du faktisk rødmet mye. Som regel merker du det best selv, og du tror nok det er verre enn det faktisk er.


Flere tips:

* Tenk på noe annet, ikke på selve rødningen. Ved å tenke på at du rødmer vil det ofte bli verre.

* Når du rødmer, tenk i stedet: Er det så farlig at jeg rødmer nå? Kommer verden til å gå under av den grunn? Vil alle klærne mine revne? Ved å tenke på denne måten håper jeg at du blir mindre anspent som vil gjøre at du rødmer mindre.

* Aksepter at du er en som rødmer. Det er jo ikke noe feil i å rødme, og veldig mange gjør det.

* Jobb med selvfølelsen og selvtilliten din. Da kan det kanskje føre til at du ikke tenker så mye på det du skal gjøre og hva de andre tenker om det.


Jeg tenker at det kan være lurt å snakke med læreren din
om hvordan du har det når du fremfører foran klassen. Fortell at det plager deg at andre ler når du rødmer. Læreren din kan gi deg råd i forhold til fremføring foran klassen, og kan gi deg ekstra støtte så det kanskje blir litt tryggere for deg. Kanskje kan du fremføre for noen få i klassen eller sammen med andre slik at det ikke oppleves så vanskelig.


Husk at det føles verre enn det egentlig er.

Lykke til!

 

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser